Het Oostfront 1941-1945

Titel:Het Oostfront 1941-1945 - Het beslissende slagveld van de Tweede Wereldoorlog
Schrijver:Emmert, F.
Uitgever:Rebo Productions
Uitgebracht:2020
Pagina's:176
ISBN:9789036638418
Omschrijving:

Op 22 juni 1941 begon operatie Barbarossa, de aanval van nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie. Vier jaar lang vochten beide landen tegen elkaar een verbeten strijd. Verschillende boeken zijn geschreven over deze periode in de Tweede Wereldoorlog. Daar komt "Het Oostfront 1941-1945", geschreven door Frantisek Emmert, bij. Is deze publicatie een prima toevoeging of het zoveelste boek in een lange reeks?

De feiten aangaande de strijd aan het Oostfront zijn vrij algemeen bekend. Van 22 juni 1941 tot 9 mei 1945 vochten de Wehrmacht en het Rode Leger een ongekend barbaarse strijd uit in Centraal- en Oost-Europa. Vanwege de hardheid en de grootschaligheid van het conflict is het Oostfront meer dan berucht geworden. Door de vele levens die dit strijdtoneel heeft geŽist en de onmenselijke manier van oorlog voeren, kende dit gevecht geen gelijke.

"Het Oostfront 1941-1945" geeft in acht hoofdstukken een goed beeld van de gebeurtenissen in de beschreven periode. De beschrijving van Stalins zuiveringen en van de Slag bij Koersk, maar ook van de oorlogsmisdaden van beide zijden en van operatie Bagration, toont dat de oorlog tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie uniek was. Wat was het Stavka, wat hield het Kommissarbefehl van Adolf Hitler in? Wie waren de bondgenoten van Duitsland? Deze vragen worden beantwoord.

In elk hoofdstuk wordt een duidelijk overzicht gegeven van de gebeurtenissen en de gevolgen. Daarnaast bevatten veel paginaís kaders met een grote hoeveelheid extra informatie over verschillende onderwerpen. Dit maakt dit boek prettig leesbaar en informatief.

Wel moet gezegd worden dat het boek zich toespitst op de lezer met algemene interesse en dat het geen nieuwe feiten bevat. Voor de lezer met enige kennis van de gebeurtenissen aan het Oostfront is deze publicatie zeker niet slecht, maar vormt deze geen toevoeging op de informatie die reeds voorhanden is. Toch is "Het Oostfront 19411945" zeker de moeite van het lezen waard en voor de minder ervaren lezer misschien een opstap naar meer interesse in het onderwerp.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
14-03-2020

Afbeeldingen