Mat Theunissen, woonachtig in Vessem, heeft een boek geschreven over zijn jeugd in Midden-Limburg.
Het boek ‘Mam, kiék eine Focke Woerf’ is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Mat Theunissen uit de laatste episode van de Tweede Wereldoorlog. Daar de schrijver in 1939 is geboren en maar vijf jaar oud is als het allemaal gebeurt, heeft hij slechts korte en vaak onvolledige herinneringen uit die tijd. Om tot een lopend verhaal te komen, heeft hij deze fragmentarische beelden aangevuld met herinneringen en gegevens van anderen. Oudere broers en zussen en andere betrokkenen zijn geïnterviewd. Literatuur van landelijke en locale geschiedschrijvers, krantenartikelen en brieven zijn bestudeerd.
Het oorlogsverhaal begint in november 1944 als het gezin Theunissen uit hun boerderij op de oostelijke Maasoever wordt verjaagd door Engels granaatvuur vanaf de overzijde van de Maas. De eerste evacuatie van Ool naar Merum van het gezin Theunissen en hun levende have wordt gevolgd door nieuwe verplaatsingen. Een deel van het gezin gaat naar Melick maar keert terug naar Merum als het er naar uitziet dat de bevrijding hier nabij is. De geallieerden troepen zijn dan Merum tot minder dan 1 kilometer genaderd. De Duitsers besluiten op 14 februari 1945 alsnog de overgebleven inwoners van Merum en Herten te verjagen en via Roermond bereiken de vluchtelingen lopend de Duitse plaats Brüggen. Hier moeten ze zien te overleven onder zeer slechte omstandigheden. Als de Duitsers voldoende vluchtelingen hebben verzameld, worden ze in een goederentrein gezet die dwars door het Duitse Ruhrgebied rijdt, bij Enschedé weer Nederland bereikt en bij Raalte wordt opgemerkt door Engelse jagers. De paniek is groot als de vliegtuigen met boordwapens en bommen de trein aanvallen. Er vallen doden en gewonden. De vluchtelingen springen uit de trein en zoeken dekking. Als de beschieting voorbij is, worden de slachtoffers naar Raalte afgevoerd. De gewonden worden in Raalte en Deventer verpleegd; de overigen maken hun treinreis naar Friesland af. Na een kort verblijf in de opvangplaats Buitenpost wordt het gezin Theunissen ondergebracht bij twee Friese gastgezinnen in Surhuisterveen. Hier komen ze enigszins tot rust dank zij de goede zorgen van de Friezen. Einde mei 1945 keert het gezin Theunissen terug in hun woonplaats Ool-Herten. Het herstel van de vernielde boerderij kan beginnen.
Mat Theunissen. “Mam, kiék eine Focke Woerf” heeft als ondertitel “Oorlogsherinneringen van een vijfjarige”. Het is een boek van 112 bladzijden met 50 afbeeldingen.
Het boek kan besteld worden bij de schrijver: M.J.J. Theunissen, Postels Huufke 18, 5512 AV te Vessem of via mattagnes@hetnet.nl De prijs bedraagt 10,- Euro (excl. 3,- Euro verzendkosten)