TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krzyz Zaslugi za Dzielnosc

De in 1922 ingestelde en in 1944 opgeheven Krzyz Zaslugi za Dzielnosc (Kruis van Verdienste voor Moed) werd op 16 oktober 1992 opnieuw en geheel vernieuwd ingesteld. De medaille bleef hetzelfde maar het lint werd vernieuwd.

De onderscheiding kan worden toegekend aan politieagenten, leden van de binnenlandse veiligheidsdiensten, de militaire inlichtingendiensten, grenswachten, douane medewerkers, brandweerlieden en militairen voor daden uitgevoerd onder extreem moeilijke omstandigheden waarbij uitzonderlijke moed wordt getoond en gevaar wordt gelopen voor het eigen leven of de gezondheid. De onderscheiding kan meerdere keren aan een persoon worden toegekend. Het wordt toegekend door de President van de Poolse Republiek op voordracht van de minister van binnenlandse zaken of de minister van defensie. Op dit moment is deze onderscheiding de derde in graad volgens het Poolse reglement van draagvolgorde.