TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het Rhinemann Spel

Titel: Het Rhinemann Spel, vertaling van The Rhinemann Exchange
Auteur: Robert Ludlum
Uitgever: Luitingh~Sijthoff, Amsterdam
Uitgebracht: 1974, nieuwste Nederlands-talige druk 1996
ISBN: 9024525373
Omschrijving:

De Amerikaanse auteur Robert Ludlum heeft een groot aantal bestsellers op zijn naam staan. Op 40-jarige leeftijd begon hij met schrijven, voor die tijd was hij werkzaam als acteur en theaterproducent. Zijn eerste boek, “De Scarlatti erfenis”, werd direct een groot wereldwijd succes. Robert Ludlum schreef enkele thrillers die zich afspelen gedurende de Tweede Wereldoorlog, “The Rhinemann Exchange” is er één van.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1944. Zowel de Amerikanen als de Duitsers zijn druk bezig met het ontwikkelen van wapens die voor hen de overwinning moeten brengen. In een Duits laboratorium in Peenemünde vervaardigen Duitse geleerden langeafstandsraketten en in Amerika is men bezig met het ontwikkelen van een gyroscoop. De Amerikanen hebben een gyroscoop nodig om de navigatie van hun bommenwerpers te verbeteren. De ontwikkeling van de gyroscoop vordert slecht, terwijl de Duitsers reeds de beschikking hebben over een gyroscoop. De ontwikkeling van langeafstandsraketten aan Duitse zijde stagneert echter ook, zij hebben een tekort aan diamanten, die zij nodig hebben voor de productie van de raketten. De diamanten zijn te vinden in Afrika, dat overheerst wordt door de geallieerden.

In het grootste geheim wordt in samenwerking met het Duitse en Amerikaanse bedrijfsleven een ruil opgezet. De Duitsers krijgen van de Amerikanen een bepaalde hoeveelheid diamanten in ruil voor de bouwtekening van een gyroscoop. In het neutrale Argentinië zal de ruil volbracht worden, de tussenpersoon bij deze duistere ruilactie is een rijke Duitse Jood: Erich Rhinemann. Deze Joodse industrieel is Duitsland ontvlucht voor de Nazi’s, maar koestert geen wraak tegen hen, integendeel: hij is een groot voorstander van het Nationaal Socialisme en is een bewonderaar van Hitler. In Buenos Aires leeft hij in ballingschap, maar hier heeft hij nog steeds de beschikking over veel geld, macht en belangen in Duitse bedrijven.

Generaal Alon Swanson is aan Amerikaanse zijde verantwoordelijk voor de ruil. In zijn opdracht wordt geheim agent David Spaulding uit Lissabon gehaald om de ruil te volbrengen. David Spaulding heeft in Spanje en Portugal een belangrijke positie als geheim agent en werkt hier nauw samen met het Baskische verzet. Spaulding sluist belangrijke informatie vanuit bezet Frankrijk door naar Amerika en voert vele andere taken uit in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst van het leger. Zijn kennis van de Spaanse, Duitse en Engelse taal, zijn bereidwilligheid om te moorden en zijn representatieve voorkomen maken hem voor het Amerikaanse leger de meest geschikte persoon om de ruil te volbrengen.

Wanneer David Spaulding begint aan zijn taak probeert een Joodse organisatie hem hiervan te weerhouden. De dubieuze ruil zal namelijk bewerkstelligen dat de Duitsers een zeer grote kans krijgen om de oorlog te winnen. David Spaulding zal alles op alles moeten zetten om de ruil te voorkomen, natuurlijk wordt hij hierin tegengewerkt door diverse belanghebbenden, vooral Erich Rhinemann zorgt voor vele problemen.

De boeken die Robert Ludlum schrijft worden beschreven als intelligent opgezette thrillers met een avontuurlijk karakter. Ludlum doet in meerdere hoofdstukken van “Het Rhinemann spel” een poging om spanning en avontuur in zijn verhaal te brengen, maar de vonken springen er absoluut niet vanaf. Op enkele gedeelten na is het verhaal erg droog en zit er weinig vaart in. Het verhaal had zeker potentie om spannend en avontuurlijk te kunnen zijn, Ludlum is hier echter naar mijn mening niet in geslaagd. Ook vind ik het verhaal niet enorm intelligent opgezet, de hoofdlijn van het verhaal is erg beknopt en het niveau is niet indrukwekkend. De intelligentie van het verhaal had beter geweest als Ludlum in het boek zijn verhaal meer had onderbouwd met interessante feiten en anekdotes uit de historie.

In het verhaal mis ik naast de nodige spanning ook een duidelijke samenhang in de verschillende hoofdstukken. Het verhaal begint met een veel te lange en onduidelijke inleiding die je niet uitnodigt om verder te lezen. Na de uitgebreide inleiding blijft het moeilijk om de samenhang in de hoofdstukken te ontdekken en om het verhaal goed te volgen, al is de hoofdlijn van het verhaal wel enigzins duidelijk. De slechte leesbaarheid van het verhaal wordt vooral veroorzaakt door de vele conversaties en personages in het boek. Ook heeft de slechte vertaling van het boek de leesbaarheid niet bevorderd.

Het verhaal voldeed zeker niet aan de verwachtingen die ik had van een vooraanstaand auteur als Ludlum. Ik miste vooral de spanning, de sfeer en de onverwachte plotwendingen die ik gewend ben in andere thrillers. Het enige interessante gedeelte van het verhaal vond ik de gebeurtenissen in Spanje, waar de hoofdpersoon van het verhaal als geheim agent actief was. De gebeurtenissen in Buenos Aires waren ook nog enigszins interessant, maar zeker niet bijzonder.

“Het Rhinemann Spel” is misschien aan te raden voor de liefhebbers van literaire spionagethrillers, wil je echter een uitdagende, spannende en sfeervolle thriller lezen, dan zijn er echter diverse thrillers die veel meer te bieden hebben. Voor de geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog heeft het boek vrijwel niks te bieden, er wordt slechts wat beknopte en slecht onderbouwde achtergrondinformatie gegeven over de Tweede Wereldoorlog. De samenvatting van “Het Rhinemann Spel”, klinkt op zich interessant en spannend, toch is het een boek wat op mij geen indruk heeft achtergelaten. Het boek is zeker geen aanrader, mogelijk hebben andere boeken van Ludlum die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog meer te bieden.

Beoordeling: Redelijk

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
19-03-2004
Laatst gewijzigd:
29-01-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen