TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    In dit artikel vindt u besluiten en Proclamaties van Anton Mussert uit 1945.


    Anton Mussert in de gevangenis, 1945 Bron: Rijksmuseum

    Februari 1945

    BESLUIT VAN DEN LEIDER

    Tot mijn leedwezen heb ik mij genoodzaakt gezien, kameraad C. van Geelkerken, met ingang van 22 Februari 1945 te ontslaan als lid der Beweging, wegens ongehoorzaamheid aan den Leider.

    MUSSERT.

    01-05-1945

    PROCLEMATIE

    Aan de leden der N.S.B.!

    De Führer, Adolf Hitler, in den hellendood gestorven, vervullende zijn roeping Europa's hoogste goederen, zijn zeden, zijn cultuur, zijn godsdienst te verdedigen tegen het Aziatisch-Russiche boljsewisme. De dam, opgeworpen om den stormvloed uit het Oosten te keeren, welken geheel Europa dreigt te overspoelen, heeft zijn grootsen, trouwsten en dappersten verdediger vestoren. Met hem zijn honderdduizendenpusden gevallen en tot hen behooren vele honderden van onze kameraden. Zij deden hun plicht tot het uiterste, Zij offerden bun leven,

    Wij blijven den Führer herdenken als den man, in wien in de grootste volkerenworsteling aller tijden de berkrijging van de vrijheid van ons Nederlandsche volk en de erkenning van de zelfstandigheid en zijn eigen aard een krachtigen verdediger tegen velen heeft gevonden, getuige zijn erkenning van mij als Leider van het Nederlandsche volk waarmede de Führer niet anders tot uitdrukking heeft willen brengen dan de bevestiging van zijn verlangen, dat het Nederlandsche volk in een vernieuwd Europa zijn eigen leven zou voeren. Gelijk voor mij de eenige en uitsluitende beweegreden voor de aanvaarding daarvan onder de gegeven omstandigheden is geweest om op deze wijze de erkenning van de vrijheid voor ons volk vast te leggen, uiteraard wel wetende dat tijdens een Duitsche bezetting mij weinig mogelijkheid zou worden gelaten mij als zoodanig te doen gelden.

    Of Europa in de naaste toekomst ten onder zal gaan, weten wij niet. De verantwoordelijkheid voor het behoud van ons werelddeel rust nu voor een groot deel op Engeland. Maar de verplichting om daartoe mede te werken blijft voor alle Europeesche volkeren, ook voor het onze.

    De N.S.B. heeft bijna 14 jaren in een historisch tijdvak gestaan midden van ons Volk. Veelal onbegrepen, verdacht en gehoond. En toch waren, zijn en blijven onze beginselen onaantastbaar zuiver.

    1. De solidariteit, de samenwerking van alle Europeesche volkeren in levensvoorwaarde voor ieder volk in Europa: oorlog binnen Europa is broedermoord. 2. In dat nieuwe Europa willen wij een eendrachtig Nederlandsch volk, omvattende alle man van Neerlands stam. 3. Deze eendracht en deze herrijzenis in volksch ontwaken zijn alleen mogelijk uit onze 3 bronnen: Godsvertrouwen, Liefde voor Volk en Vaderland en Eerbied voor den Arbeid.

    Daarvoor hebben wij nu bijna 14 jaar lang gestreden de laatste jaren onder de meest ongunstige omstandigheden. Wat ons ook de naaste toekomst moge brengen, de bovenstaande beginselen zijn gegrift in de harten van tienduizenden en gewijd door het offer aan goed en bloed van duizenden. Eens zal dit algmeen erkenning vinden en vruchten dragen voor ons volk,

    Nu de heroische eindstrijd in dezen verschrikkelijksten aller oorlogen in her hart san Europa gestreden wordt en de Führer aan het hoofd van zijn toepen gevallen in, roep ik de leden der Beweging, die naar mijne aanwijzingen en in mijnen geest steeds gehandeld hebben, op om Volk en Vaderland te blijven dienen, zooals ik hun gewezen heb.

    In den grooten nood van dezen tijd dienen alle Nederlanders elkaar bij te staan en gij, die U geroepen gevoeld hebt vóór alles Uw Volk te dienen, blijf ook thans het goede voorbeeld geven in offervaardigheid en trouw, opdat Nederland herrijze.

    Wij blijven den Vaderland getrouwe tot in den dood.

                                                         MUSSERT.

    Definitielijst

    Führer
    Duits woord voor leider. Hitler was gedurende zijn machtsperiode de führer van nazi-Duitsland.
    Volk en Vaderland
    Het dagblad van de NSB.

    Informatie

    Geplaatst door:
    Kaj Metz
    Geplaatst op:
    03-07-2024
    Feedback?
    Stuur het in!

    Bronnen

    Volk en vaderland : weekblad der Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland
    Collectie Gelderland