In dit artikel vindt u enkele besluiten van Anton Mussert uit 1944.
Dij Besluit van 27 Maart 1944 van den Leider is ingesteld een Raad voor de Magistratuur.
Deze Raad zal in voorkomende gevallen een onderzoek instellen naar misdragingen of misslagen van leden der Beweging, die een gezagsfunctie in overheidsdienst bekleeden, welke niet met de waardigheid van het overheidsambt vereenigbaar zijn, teneinde den Leider in staat te stellen te beslissen, of het betrokken lid met het oog op het aanzien der Beweging van het lidmaatschap der Beweging vervallen moet worden verklaard. Desbetreffende klachten worden bij den Raad aanhangig gemaakt en toegelicht door den Procureur van den Leider, aan wien ieder lid en elke instantie der Beweging verplicht is desgevraagd alle door hem verlangde inlichtingen schriftelijk of mondeling te verstrekken.
Tot voorzitter van den Raad voor de Magistratuur heeft de Leider benoemd Kameraad F. E. Müller, Burgemeester van Rotterdam; tot leden de kameraden S. L. A. Plekker, Burgemeester van Haarlem, Prof. Dr. H. Westra, Burgemeester van 's-Gravenhage, Mr. A. J. Backer, Commissaris der provincie Noord-Holland.
Tot Procureur van den Leider heeft de Leider benoemd Kameraad Dr. J. H. Carp, President van, het Vredege rechtshof.
Aan den Raad is als griffier toegevoegd Kameraad Mr. H. F. Torringa, Directeur der Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten.
In het belang van de handhaving van de orde en In de discipline in de Beweging, alsmede ter bescherming van de Beweging tegen misbruiken, bepaal ik het volgende:
1. De politieke organisaties en de formaties der Beweging: W.A., SS, Jeugdstorm en de N.S.V.O., kennen uitsluitend de begrippen leden en begunstigers,
Leden zijn zij, die de volle verplichtingen en rechten hebben aan het lidmaatschap verbonden. Begunstigers zijn zij, wier verplichtingen zich bepalen tot een geldelijke bijdrage, waarmede zij hun sympathie te kennen geven, zonder aanspraak te maken op welke voorrechten dan ook.
2. De gezagdragers der politieke organisatie, blokleiders, buurtleiders, groepsleiders, onderkringleiders, kringleiders en de districtslei- ders kunnen geen lid of begunstiger van een formatie zijn.
3. Niet-leden der Beweging kunnen lid zijn van één der formaties.
Teneinde de Beweging tegen indringing van politiek ongewenschte elementen te beschermen, behoeven zij de verklaring geen bezwaar" van den districtsleider der Beweging in wiens district zij woonachtig zijn.
De leider van een formatie, die van meening is, dat deze verklaring in een bepaald geval ten onrechte onthouden wordt, kan van de desbe- treffende beslissing van den districtsleider in beroep komen bij den Plaatsvervangend Leider, die door mij met het toezicht op de formaties is belast.
4. Niet-leden der Beweging kunnen begunstiger zijn van één of van meer formaties.
Zij behoeven de sub 3 bedoelde verklaring niet. Van de inschrijving als begunstiger moet echter onmiddellijk worden kennis gegeven aan het bureau van den districtsleider der Beweging in wiens ambtsgebied hij woonachtig is.
Utrecht, 17 April 1944.
MUSSERT
Ter uitvoering aan:
den Secretaris-Generaal der Beweging den Commandant der W. A.
den Voorman der Germaansche if in Nederland den Hoofdstormer
de Leidster der N. S. V. O
Besluit van den Leider
Op zijn verzoek heb ik aan Jhr. D. de. Blocq van Scheltinga, burgemeester van Wassenaar, Stamboekno. 1009, eervol ontslag verleend uit de functie van Chef van het Kabinet van den Leider, onder dankbetuiging voor de vele en belangrijke diensten in deze functie bewezen.
Utrecht, 25 Juli 1944. MUSSERT.
Door mij wordt benoemd tot mijn Gemachtigde in bizonderen dienst Jhr. D. de Blocq van Scheltinga, Stamboekno. 1009, onder toekenning van den rang van Hoofd-Baljuw.
Utrecht, 25 Juli 1944. MUSSERT.
BESLUIT VAN DEN LEIDER
Met ingang van 1 Augustus 1944 benoem ik tot waarmemend Chef van het Kabinet van den Leider:
dr. K, van Eybergen, stamboekno. 37300 te 's-Gravenha ge.
s'-GRAVENHAGE, 28 Juli 1944. MUSSERT.
BESLUIT VAN DEN LEIDER
Wegens opheffing van het A.T.L., verleen ik, met ingang van 11 Augustus 1944, aan P. G. de Jager Meezenbroek, stamboekno. 2123, eervol ontslag als Hoofd Algemeen Toezicht Leden, onder dankbetuiging voor de vele en belangrijke diensten in deze functie bewezen,
UTRECHT, 29 Juli 1944. MUSSERT.
BESLUIT VAN DEN LEIDER
Met ingang van 1 Augustus 1944 wordt door mij J. Scheffer, stamb.nr. 18672 benoemd tot Waarnemend Hoofd van de Afdeeling Ledenonderzoek van de Hoofdafdeeling Organisatie en Personeel
UTRECHT, 29 Juli 1944 MUSSERT.
BEPALING VAN DEN LEIDER
Aangezien de Motor-W. A. haar sterk gegroeide taak niet meer doelmatig als onderdeel van de W. A. kan vervullen, besluit ik het navolgende:
1. Met ingang van 1 September 1944 wordt de Motor-W.A. als onderdeel van de Weerafdeeling der Beweging (W.A.) opgeheven,
2. Met ingang van denzelfden datum wordt als formatie der Beweging ingesteld het Nationaal-Socialistisch Motor-Korps (N.S.M.K.).
UTRECHT, 28 Augustus 1944.
MUSSERT.
BESLUIT VAN DEN LEIDER
Ter uitvoering van mijn Besluit van 28 Augustus 1944 tot ophetfing van de Motor-W. A. en tot het instellen van het N.S.M.K. bepaal ik het navolgende:
1. Het lidmaatschap van het N.S.M.K. sluit dat van een andere formatie der Beweging uit,
2. Het N.S.M.K. zal de Landwacht Nederland volgens nader met den Inspecteur-Generaal der Landwacht vast te stellen richtlijnen ter zijde staan,
3. He N.S.M.K, staat onder bevel van den Korpschef, die mij rechtstreeks verantwoording verschuldigd is. Met het toezicht op het N.S.M.K. is belast de plaatsvervangend Leider. C. van Geelkerken.
UTRECHT, 28 Augustus 1944.
MUSSERT.
BENOEMING KORPSCHEF N.S.M.Κ.
Met ingang van 1 September 1944 wordt door mij benoemd tot Korpschef van het Nationaal-Socialistisch Motor-Korps (N.S.M.K.)
H. Eman, stamboeknummer 28111.
UTRECHT, 28 Augustus 1944.
MUSSERT.
In afwachting van de beoordeeling van hun gedragingen in September j.l., door de daartoe door mij ingestelde bijzondere rechtbank, zijn door mij als functionarissen der Beweging geschorst:
1. S. L. A. Plekker, st.br. 986, Gemachtigde in Algemeenen Dienst.
2. F. W. v. Vloten, st.br. 3352, Gemachtigde voor den Nederlandschen Volksdienst en Hoofd v. d. Afd. Volkszorg der Beweging.
3. G. J. K. Baron van Lynden van Horstwaerde, stb.nr. 6891, Adviseur van den Leider.
4. J. Dekker, stb.nr. 9679, Gemachtigde voor Zeeland.
5. M. Graaf de Marchant et d'Ansembourg, stb.nr. 20000, Gemachtigde v. Limburg.
6. L. ten Cate, stb.nr. 21753, Hoofd v. d. Afd. Afstammings. onderzoek.
7. J. P. Rechsteiner, stb.nr. 81430, Hoofd v. d. Afd. Intendance.
8. E. Voorhoeve, stb.nr. 95400, Hoofdkwartiersspreker.
9. C. C. A. Croin, stb.nr. 127977, Gemachtigde voor de Artsenkamer.
10 C. Thoen, stb.nr. 167058, Wnd. Hoofd v. d. Afd. Propaganda.
Gedurende den tijd van schorsing, is het dezen functionarissen verboden de uniform der Beweging met ranguitmonstering of onderscheidingsteekens te dragen of op eenigerlei wijze namens de N.S.B. op te treden.
MUSSERT.