TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Kamikaze Campaign 1944–45: Imperial Japan’s last throw of the dice.

Titel:The Kamikaze Campaign 1944-45 - Imperial Japan's last throw of the dice
Schrijver:Lardas, M.
Uitgever:Osprey Publishing
Uitgebracht:2022
Pagina's:96
Taal:Engels
ISBN:9781472848444
Omschrijving:

In de tweede helft van 1944 werd duidelijk dat nazi-Duitsland en keizerlijk Japan de Tweede Wereldoorlog niet zouden gaan winnen. Terwijl in Duitsland wanhopig gewerkt werd aan wonderwapens, wunderwaffe, besloot Japan radicaal andere tactieken toe te passen. Bij deze nieuwe manier van oorlogsvoering stond de dood van de piloot centraal en was alles zo ingericht om bij zijn sterven maximale schade aan te richten aan de geallieerde vloot.

Het boek is toegankelijk en overzichtelijk. Alle aspecten van de kamikaze-operaties worden behandeld. De Japanse vliegtuigen, waarmee de aanvallen werden uitgevoerd, worden beschreven, net als de Japanse cultuur, die ervoor zorgde dat er een situatie werd gecreëerd waarin het geaccepteerd of zelfs aangemoedigd werd om dit soort zelfmoordaanvallen te doen. Daarnaast behandelt de auteur de veelal Amerikaanse schepen en de tactieken die zij invoerden om de kamikaze-aanvallen te voorkomen.

De kamikaze-aanvallen zorgden voor een groot verlies aan manschappen en materiaal. Aanvankelijk waren de kamikazepiloten ervaren vliegeniers. Zij konden hun missie succesvol uitvoeren, doordat zij beter in staat waren om hun vliegtuig onder controle te houden en om specifieke ontwijkende manoeuvres uit te voeren. Nieuwe piloten, die in rap tempo werden opgeleid, hadden minder ervaring en waren daardoor eenvoudiger uit te lucht te schieten door de ervaren geallieerde vliegeniers en het luchtafweergeschut.

Hoewel de kamikaze-aanvallen veelbelovend begonnen, waren deze na enkele maanden minder effectief. De verrassing en de bereidheid om zoveel mannen en materiaal op te offeren, zorgden ervoor dat de Amerikaanse marine aanvankelijk niet goed wist hoe zij hiertegen moest vechten. Het duurde even voordat de marine zich realiseerde dat dit voortaan de nieuwe Japanse manier van oorlogsvoering was en zij maakten aanpassingen in hun tactieken en de bewapening van de marineschepen, waardoor de aanvallen beduidend minder effectief werden.

De analyse aan het einde van het boek maakt ook duidelijk dat de kamikaze-aanvallen het verspilde materiaal en mankracht niet waard waren in 1945 ten opzichte van de schade die zij aanrichtten. Grote hoeveelheden materiaal ging verloren terwijl het gehoopte succes uitbleef. Op tragische wijze beroofde Japan zich niet alleen van materiaal en manschappen die nodig waren om oorlog te voeren, maar ook van de jeugd die nodig was om het land opnieuw op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog. De kamikaze-aanvallen konden niet voorkomen dat de geallieerden langzaam oprukten.

Het boek is zeker het lezen waard en ideaal voor mensen die meer willen weten over de kamikaze-aanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek geeft een goed overzicht van de operaties en de tactieken van beide zijdes. Zoals vaker bij de boeken van Osprey zijn er veel foto’s opgenomen en is het boek mooi vormgegeven!

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
02-10-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen