TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hitler's Final Fortress - Breslau 1945

Titel:Hitler's Final Fortress - Breslau 1945
Schrijver:Hargreaves, R.
Uitgever:Pen & Sword
Uitgebracht:2019
Pagina's:268
Taal:Engels
ISBN:9781526739
Omschrijving:

Festung Breslau was een fort in het oosten van Duitsland, dat door het Rode Leger omsingeld werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog en bleef standhouden tot na de dood van Adolf Hitler. Nadat de stad zich had overgegeven aan de Russen, werd deze echter niet als Duitse stad herbouwd, maar herrees zij als de Poolse stad Wroclaw. In dit werk schrijft Richard Hargreaves over de ervaringen in deze belegerde stad.

In januari 1945 werd Breslau omsingeld door de Russische troepen. De stad capituleerde uiteindelijk in mei 1945. Hargreaves maakt gebruik van verschillende archieven en behandelt niet alleen het Beleg van Breslau, maar ook de periode die eraan vooraf ging. Achterin is ook nog een bronnenlijst opgenomen en na ieder hoofdstuk is er een lijst met noten. Veel betrokkenen komen aan bod en beschrijven hun ervaringen. Duidelijk is dat het boek vanuit een Duits perspectief geschreven is.

Voor dit boek is uitgebreid gebruik gemaakt van het archiefmateriaal en duidelijk is dat Hargreaves veel Duits- en Engelstalige bronnen onderzocht heeft. De verantwoording die hij voor zijn werk aflegt is bewonderenswaardig en tilt zijn boek zeker naar een hoger niveau. Enkele foto’s geven een indruk van hoe de gevechten verliepen en hoe fel de strijd was die in Breslau gevochten werd tijdens de laatste maanden van de oorlog. Niet alleen persoonlijke documenten worden benut, maar ook allerlei andere facetten, zoals het weer in de stad of de invloed van bombardementen, komen aan bod. Helder weet Hargreaves over te brengen met hoeveel felheid er gevochten werd.

Een aantal minpunten zijn de hoeveelheid personen die geïntroduceerd worden in het boek. Zeer veel mensen worden geïntroduceerd en niet altijd is het helder wie ook alweer wat meegemaakt heeft. Een kleine geheugensteun daarbij zou prettig zijn geweest. Daarnaast bevat het boek verschillende kaarten, maar die zouden gepaster zijn geweest op de relevante plekken in plaats van voorin het boek. Op de kaarten zijn ook de posities van de personen uit dit boek aangegeven, die op dat moment in Breslau zijn. Hoewel de kaarten nuttig zijn, zou er meer uitgehaald kunnen worden. Toch zijn dit geen grote fouten. De grote hoeveelheid informatie is te verklaren doordat Hargreaves zoveel kennis van zaken heeft, waarmee hij de lezer soms overstelpt. Opvallend is dat er werk van Holocaustontkenner David Irving in de secundaire literatuur staat. Waarom deze publicaties zich daar bevinden is niet duidelijk, maar ze lijken ook niet direct invloed op het boek te hebben gehad.

Opvallend is ook dat het boek hoofdzakelijk vanuit een Duits perspectief geschreven is, waardoor het leest als een tragedie. Het Russische perspectief komt minimaal aan bod. Deels kan dit verklaard worden door de bronnen die gebruikt zijn, waaronder het archief dat destijds is opgezet door de Duitser Horst Gleiss, die als jongen gedwongen deelnam aan de verdediging van Breslau.

Al met al heeft Richard Hargreaves grondig onderzoek voor zijn boek verricht. Zoals hierboven benoemd zijn er wel enkele kanttekeningen te maken. Toch brengt de auteur het Beleg van Breslau zeer goed over. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van dit minder bekende facet van de Tweede Wereldoorlog is deze publicatie zeker aan te raden.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
05-05-2019
Laatst gewijzigd:
07-05-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen