TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Escaping Occupied Europe

Titel:Escaping Occupied Europe - A Dutchman’s dangerous journey to join the Allies
Schrijver:Moulin, D. de
Uitgever:Pen & Sword
Uitgebracht:2018
Pagina's:152
ISBN:9781526741226
Omschrijving:

Dit boek uit 2018 is de Engelstalige versie van het in 2006 in Nederland uitgekomen "Wij zijn niet bang, tenminste, niet erg", het Engelandvaardersdagboek van Nederlander Daniël de Moulin. Als de Duitsers in 1943 van studenten een loyaliteitsverklaring willen hebben, weigert student geneeskunde De Moulin. Omdat hij vreest dat hij dan gevangen genomen kan worden door de Duitsers. Hij beseft dat zijn deelname aan en zijn kennis van het Utrechtse studentenverzet voor hem en het verzet gevaarlijk zijn. Als hij opgepakt en gemarteld wordt, zou hij kunnen doorslaan en zaken verraden. Hij slaat daarom op de vlucht naar Engeland.

Schrijver Hylke Faber (1981) behaalde zijn masterdiploma's aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. De tweede auteur, Pieter Stolk (1978), studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 2008. Naast zijn werk is geschiedenis zijn passie. Het duo maakte het verhaal van De Moulin geschikt voor publicatie en voorzagen het van aanvullende informatie.

"Escaping Occupied Europe" is een uniek boek waarin de Nederlander zelf het verhaal vertelt van zijn gevaarlijke tocht dwars door bezet Europa. Het dagboek is voorzien van een inleiding die achtergrondinformatie geeft over de Engelandvaart en de persoonlijke achtergrond van De Moulin. Op 3 mei 1943 vertrekt hij vanuit Nederland. Via een zware reis door Frankrijk en Spanje arriveert hij in Portugal. Als hij is goedgekeurd voor dienst in het Nederlandse leger vliegt hij op 27 oktober 1943 naar Londen.

De Moulin heeft zijn reis goed beschreven. Hij is intelligent en vertelt met humor en mensenkennis over de reis en alles eromheen. Aanvullende documentatie, zoals brieven en foto’s, geeft een goed beeld van de route van de Engelandvaarders. De spanning door eenzaamheid, de verveling, maar ook de gevaren en onzekerheden komen aan bod. De schrijver neemt zijn lezers mee op zijn tocht.

Het Nederlandse boek kreeg veel aandacht op radio en televisie (o.a. op RTV Utrecht). Het boek is positief besproken in kranten en (vak)tijdschriften, waaronder Parool, Algemeen Dagblad, De Schakel en het U-blad. De oplage van 1000 exemplaren was binnen een jaar uitverkocht. Een tweede druk is verschenen in april 2015. In juli 2018 verscheen daarbij dus ook deze Engelstalige versie.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
10-03-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen