TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gwinn, Merritt S.

    Geboortedatum:
    15 juni 1922 (Wellington, Missouri, Amerika)
    Overlijdensdatum:
    9 juni 2000 (St. Louis, Missouri, Amerika)
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Merritt S. Gwinn werd op 15 juni 1922 geboren te Wellington in de staat Missouri. Hij diende bij Generaal Patton's 3de Cavalerie dat op 15 maart 1943 in Camp Gordon, Georgia werd heropgericht als het Gemechaniseerde Cavalerie Regiment. Onder commando van Kolonel Frederick W. Dury werkte het in record tijd de training af. Gwinn was lid van de A troep. Op 3 november 1943 werd het regiment omgedoopt tot de 3de Cavaleriegroep bestaande uit het 3de en het 43ste Cavalerie Verkenningseskadron (gemechaniseerd). Aan het begin van de winter waren de oefeningen in Tennessee voorbij, tegen de lente werd de training op de schietbaan van Fort Jackson afgerond en op 1 juni 1944, minder dan een jaar na de oprichting, bevond het eskadron zich aan boord van HMT Scythia op weg naar Liverpool.

    Het 3de Cavalerie Verkenningseskadron (Gemech.) verliet Southampton in Engeland op 6 augustus 1944 onder commando van Luitenant-kolonel Marshall Wallach. Destijds bestond het eskadron uit 741 officieren en manschappen. De oversteek van het Engelse Kanaal in Liberty schepen en LST 's verliep zonder problemen en alle eenheden kwamen tegen 20.30 de volgende dag in het Utah bruggenhoofd aan land. Het eerste contact met de vijand vond plaats op 11 augustus bij Martigne.

    Zoals beschreven door het Hoofdkwartier van de 3de Cavaleriegroep in Tutzing in Beieren door Commandant James H. Polk, werd het 3de Cavalerie Verkenningseskadron als onderdeel van de 3de Cavaleriegroep als infanterie ingezet tijdens de slag om Metz. Vanaf die eerste bittere dagen, toen de cavaleristen ingezet werden als infanterie in de schuttersputten voor Fort Driant tot aan de laatste wilde stoot tot diep in Oostenrijk viel het 3de Eskadron van de 3de Cavalerie van het 3de Leger, de stoottroepen van het gevecht, steeds weer aan, de speerpunt van de speerpunten. Het 3de van het 3de van het 3de stond bekend als de "Brave Rifles." Dit werd ook bevestigd door Marshall Wallach, Lt-col. 3rd Cavalry, commandant.

    Het oorlogsdagboek van Normandië tot de Moezel bevat het volgende verslag van Merritt S. Gwinn's prestaties die nacht:

    30 december. Een patrouille van 11 man en Lt. Eddy van de A troep, die opdracht had gekregen de Moezel over te steken naar de sector die in handen was van de 2de Cavaleriegroep, stak enkele kilometers verder naar het noorden in de omgeving van Remich de rivier over en probeerde tot aan Nennig in de Duitse achterhoede door te dringen. Men ontdekte dat de 2de Cavaleriegroep een zelfde patrouille van plan was en dus werd besloten de twee tot een sterke patrouille te combineren en te proberen het kasteel van Thorn aan te vallen waarvan bekend was geworden dat de vijand het als zijn hoofdkwartier gebruikte. Na een inleidende artilleriebeschieting ging de gecombineerde patrouille op weg naar het doel met de A troep als dekking op de rechterflank. De aanval op het kasteel kon niet plaatsvinden; de Duitse verdediging en de natuurlijke fortificaties van het kasteel waren te sterk. De patrouille hoorde vijandelijke bewegingen in de bossen naar het oosten. De patrouille vormde een tirailleurslinie en ging op weg in een poging de vijand te omsingelen. Terwijl ze optrokken, kwamen ze onder zwaar en nauwkeurig mortiervuur. Tijdens de beschieting werd Lt. Eddy ernstig gewond en een man werd gedood. De groep van de 2de Cavalerie telde vier doden, twee gewonden en drie vermisten. De patrouille trok zich in boten terug over de rivier terwijl twee man –een van hen Merritt S. Gwinn- op de oostelijke oever bleven om te proberen het lichaam van de gesneuvelde man van A troep te bergen. De Duitsers waren de patrouille tijdens hun terugtocht blijven beschieten zodat de twee mannen gedwongen waren het ijskoude water van de Moezel in te duiken en naar de westelijke oever te zwemmen. De andere man, zo bleek, kon niet zwemmen en werd door Merritt S. Gwinn, een goede zwemmer, geholpen. Merritt S. Gwinn keerde later terug naar de oostelijke oever van de Moezel om zijn gevallen kameraad op te halen.

    Hij stierf te St. Louis, Missouri op 9 juni 2000.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Private First Class (Soldaat 1ste klas)
    Aanbeveling:
    Private First Class Merritt S. Gwinn, 37629085, CAV
    Cavalry Reconnaissance Squardron (mech.) wegens dapperheid bij gevechtshandelkingen in Luxemburg en Duitsland op 31 december 1944. Om middernacht, bij een ijskoude wind, stak Pfc. Gwinn met een patreouille, die onder zwaar Duits vuur van mortieren, mitrailleurs en handwapens lag, de Moezel over. Hij en twee metgezellen werden van de rest van de patrouille afgesneden en plotseling raakte een van de drie gewond door vijandelijk granaatvuur. Pfc. Gwinn en de ander droegen hun gewonde kameraad onder een dodelijke regen van vuur naar de oever van de rivier waar de gewonde overleed. Ze waren gedwongen hun gesneuvelde kameraad achter te laten, staken de rivier over en kwamen later terug om het lichaam te bergen, waarbij ze vijandelijke aanvallen moesten afslaan. Pfc. Gwinn's moed strekt hem en de Amerikaanse strijdkrachten tot eer. Hij trad in dienst in Missouri.
    Silver Star Medal (SSM)

    Bronnen

    • - Mr. B. Gwinn

    Foto