TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Douglas, Paul Page

Geboortedatum:
23 december 1919 (Paragould/Arkansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 december 2002 (Fort Hood/Texas, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-432187/FR-8073
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Paul Page Douglas werd op 23 december 1919 geboren als zoon van Bess Douglas en Paul Page Douglas. Hij volgde zijn schoolopleiding in Paragould en studeerde in 1938 af aan de High School. Datzelfde jaar ging hij studeren aan het Arkansas State Teachers College (ASTC), Conway. Hier behaalde hij tevens zijn vlieglicentie. In 1940 ging hij bij de Arkansas National Guard en werd in 1941 opgeroepen voor actieve dienst. Op 28 april 1941 startte hij zijn vliegopleiding en behaalde zijn wings en aanstelling als 2nd Lieutenant op 12 december 1941. Voor hij naar Engeland werd gezonden, leerde hij Srah Lee Chandler kennen, met wie hij op 23 december 1944 trouwde.

Hij vloog 136 missies (337 operationele uren) met de Republic P-47 Thunderbolt als Commanding Officer 396th Fighter Squadron, Second in Command 368th Fighter Group en 36th Fighter Group. Hij schoot zeven vijandelijke toestellen neer en vernietigde er 27 op de grond.

Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Paul Page Douglas in 1948 af aan de Christian University (TCU) in Fort Worth waarna hij in Duitsland werd gestationeerd als Commandign Officer 22nd Fighter Squadron. In 1950 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en werd hij aangesteld als Jet Operations Officer, Tactical Air Command Headquarters, Langley Air Force Base, Virginia. In zijn hieropvolgende loopbaan functioneerde hij in diverse posities in de Verenigde Staten en in het buitenland.
Op 1 februari 1970 ging hij als Brigadier General met pensioen als Commanding Officer 836th Air Division, MacDill Air Force Base, Florida.

Paul Page Douglas overleed op 26 december 2002. Hij ligt begraven op de Central Texas State Veteran’s Cemetery in Killeen, Texas.

Bevorderingen:
12 december 1941: 2nd Lieutenant;
?: Major;
?: Lieutenant Colonel;
?: Colonel;
?: Brigadier General.

Loopbaan:
1940: Arkansas National Guard;
?: Commanding Officer 396th Fighter Squadron;
?: Second in Command 368th Fighter Group;
?: 36th Fighter Group;
? - 1950: Commanding Officer 22nd Fighter Squadron;
?: Jet Operations Officer, Tactical Air Command Headquarters, Langley Air Force Base, Virginia;
?: Instructor Air Ground Operations School, Ninth Air Force Headquarters;
?: Commanding Officer 21st Fighter Bomber Group;
?: North Atlantic Treaty Organization (NATO) Defense College, Paris, France;
?: Commanding Officer 1400th Operations Group, Keflavik, Iceland;
?: Chief, Investigation and Field Operations Division, Directorate of Flight Safety Research, Office of the Inspector General, Norton Air Force Base, California;
?: Commanding Officer 41st Air Division, Yokata, Japan;
24 januari 1968: Commanding Officer 388th Tactical Fighter Wing, Korat Royal Thai Air Force Base, Thailand;
februari 1969 - 1 februari 1970: Commanding Officer 836th Air Division, MacDill Air Force Base, Florida;
1 februari 1970: Pensioen;
?: Purchasing Agent, Staff University of Central Arkansas.

Naast zijn onderscheidingen voor de Tweede Wereldoorlog ontving Paul Page Douglas nog twee Distinguished Flying Crosses (3 totaal) en 3 Air Medals (38 in totaal) voor Vietnam, drie maal de Legion of Merit, vier Air Force Commendation Medals en de Army Commendation Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Toegekend op:
12 december 1941
Pilot Wing
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Toegekend op:
15 juni 1944
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke prestaties in de lucht tegen de vijand op het Europese strijdtoneel van maart tot mei 1944. Als squadron commandant heeft Major Douglas zijn squadron op opmerkelijke wijze aangevoerd bij een groot aantal moeilijke gevechtsmissies waarbij hij de hoogste operationele efficiëncy handhaafde en superieure tactische technieken toonde bij het vernielen van vitale vijandelijke installaties en objecten. Hij heeft herhaaldelijk onverschrokken moed getoond bij het doen van aanvallen op vijandelijke vliegtuigen die formaties bommenwerpers bedreigden en door zijn superieure vliegkunst en agressieve geest heeft hij zijn squadron naar ongebruikelijke prestaties geleid tijdens felle aanvallen op de vijand. Zijn krachtige leiding en zijn grote plichtsbesef passen binnen de beste tradities van de strijdkrachten.

General Orders: Headquarters, 9th Air Force, General Orders No. 162 (June 15, 1944).
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
9th Air Force
Toegekend op:
10 december 1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid in actie tegen de vijand, dienend bij de Ninth Air Force op het Europese strijdtoneel op 6 oktober 1944. Lieutenant Colonel Douglas toonde opmerkelijk leiderschap tijdens een groepsaanval op een groot aantal gecamoufleerde vijandelijke vliegtuigen op een veld bij Keulen in Duitsland. Ondanks intens en nauwkeurig afweervuur leidde hij zijn mannen bekwaam ten aanval en hoewel zijn eigen toestel ernstige schade opliep nam hij persoonlijk zes van de vliegtuigen op de grond voor zijn rekening. Het koele inzicht van Lt. Col. Douglas en zijn bezielende leiding bij deze gelegenheid passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika.

General Orders: Headquarters, 9th Air Force, General Orders No. 289 (December 10, 1944).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, 9th Air Force (396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, 9th Air Force)
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als piloot van een P-47 jachtvliegtuig van het 396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, NINTH Air Force, in luchtgevechten tegen vijandelijke troepen op 20 oktober 1944 op het Europese strijdtoneel. Op deze datum keerde Lt. Col. Craig, leider van een jagersquadron naar de basis terug met zijn brandstofvoorraad bijan uitgeput toen er een formatie van 20 vijandelijke vliegtuigen uitgerust met bommen werd ontdekt. Zijn nadelen volledig negerend, gaf hij op vijf na al zijn toestellen bevel naar de basis terug te keren en met dit kleine aantal viel hij de vijandelijke formatie zonder aarzelen en zo fel aan dat die gedwongen was zijn bommen direct boven de stad Koblenz te lossen en ontwijkende maatregelen te nemen. In het erop volgende gevecht achtervolgde Lt. Col. Douglas de vijand hardnekkig; hij vernietigde drie van zijn vliegtuigen en beschadigde een vierde. Zijn eigen toestel werd voortdurend aangevallen en werd herhaaldelijk getroffen. Zelf raakte hij pijnlijk gewond en de rechtervleugel van zijn toestel werd in brand geschoten maar toch slaagde hij erin naar de basis terug te keren. De buitengewone heldenmoed en vurig plichtsbesef, bij deze gelegenheid door Lt. Col Douglas getoond, passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, de Ninth Air Force en de Amerikaanse Legerluchtmacht tot hoge eer.

General Orders: Headquarters, U.S. Strategic Forces in Europe, General Orders No. 13 (1945).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, 9th Air Force (396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, 9th Air Force)
Toegekend op:
14 juni 1945
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als piloot van een P-47 jachtvliegtuig van het 396th Fighter Squadron, 368th Fighter Group, NINTH Air Force, in luchtgevechten tegen vijandelijke troepen op 14 maart 1945. Op deze datum viel Colonel Douglas, met slechts drie toestellen die hem steunden, een groep van meer dan 50 vijandelijke vliegtuigen aan die geladen met bommen onderweg waren naar de Amerikanse linies bij het bruggenhoofd bij Remagen. De grote overmacht totaaal negerend viel hij onophoudelijk aan waardoor hij de vijandelijke toestellen dwong hun bommen af te werpen. In het erop volgende gevecht schoot Colonel Douglas drie vijandelijke toestellen neer terwijl de toestellen die hij aanvoerde nog eens zeven vijandelijke toestellen voor hun rekening namen zonder verliezen aan eigen kant. De buitengewone heldenmoed van deze officier en zijn vastberadenheid de vijand te vernietigen passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika.

Verkregen als Oak Leaves Cluster voor op het lint van de eerste DSC.
General Orders: Headquarters, U.S. Strategic Forces in Europe, General Orders No. 69 (June 14, 1945).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
368th Fighter Group, 9th Air Force (368th Fighter Group, 9th Air Force)
Toegekend op:
6 juli 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend bij de 368th Fighter Group, NINTH Air Force, op 13 april 1945. Lieutenant Colonel Douglas onderscheidde zich door zijn vaardigheid in de lucht en zijn leiding in vluchten tegen de vijand bij Jutebeg en Damm in Duitsland. Ondanks dichte mist leidde Lt. Col. Douglas herhaalde aanvallen op twee vijandelijke vliegvelden onder geconcentreerd vijandelijk vuur op beide velden. De ongewone moed en het technische kunnen, door hem getoond resulteerde in een zware slag voor de vijandelijke luchtmacht. Zelf vernietigde hij zeven toestellen en beschadigde er nog een terwijl er onder zijn briljante leiding door zijn squadron 16 werden vernietigd en nog eens vier ernstig beschadigd. De uitmuntende staat van dienst die door Lt. Col. Douglas bij deze gelegenheid werd bereikt strekt hem en de Army Air Forces tot de grootste eer.

Tweede Silver Star Medal ontvangen in de vorm van een bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste Silver Star Medal.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
368th Fighter Group, 9th Air Force (368th Fighter Group, 9th Air Force)
Toegekend op:
16 juli 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend bij de 368th Fighter Group, NINTH Air Force, op 12 april 1945. Ondanks problemen met de navigatie vanwege slecht weer onderscheidde Lt. Col. Douglas zich bij de uitvoering van een aanval op vijandelijke vliegvelden in de omgeving van Leipzig in Duitsland door opmerkelijke moed en briljante leiding. Hoewel zijn eigen toestel ernstig beschadigd werd door intensieve vijandelijke luchtafweer, behield hij vastberaden zijn positie in de formatie en leidde aanvallen op twee vliegvelden waar hij 17 van de 73 toestellen vernietigde die op rekening van zijn squadron kwamen. Tijdens zijn gedurfde aanvallen schakelde Lt. Col. Douglas talloze geschutsopstellingen uit waardoor hij zijn squadron in staat stelde de missie ongehinderd voort te zetten. De superieure vliegkunst en het heldhaftige plichtsbesef, bij deze gelegenhied door Lt. Col. Douglas getoond strekken hem tot grote eer en zijn in overeenstemmng met de hoogste tradities van de Army Air Forces.

Derde Silver Star Medal ontvangen in de vorm van een tweede bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste Silver Star Medal.
General Orders: Headquarters, 9th Air Force, General Orders No. 134 (July 16, 1945).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede Purple Herat ontvangenin de vorm van een bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste Purple Heart.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontvangen met gouden ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto