22okt

Indrukwekkende oorlogsherdenking op Canadese begraafplaats

BERGEN OP ZOOM - In Bergen op Zoom zijn de militairen herdacht die in het najaar van 1944 sneuvelden in de Slag om de Schelde. Honderden mensen woonden de ceremonie bij op de grote Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg.

Lees meer

21okt

Deldenaar vist antitankgranaat uit Twentekanaal

Normaal gesproken haalt Marc Vos uit Delden tijdens het magneetvissen met zijn kinderen ijzeren buizen en pijpen uit het water. Afgelopen weekend kwam er echter een interessanter voorwerp naar boven in het Twentekanaal ter hoogte van de Groene Brug. In de veronderstelling dat het ging om een lege huls, werd het gevonden projectiel mee naar huis genomen.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

15okt

Fotoverslag herdenking bevrijding IJzendijke

Zaterdag 14 oktober 2017 was de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van IJzendijke op 17 oktober 1944. In de loop van de ochtend verzamelden historische militaire voertuigen zich op het plein bij de brandweerkazerne.

Lees meer

22sep

Fotoverslag Airborne herdenking Wolfheze 2017

De herdenking bij het monument in Wolfheze op de zondagmiddag in het 'Arnhem weekend' wordt al vele jaren door de veteranen van het Glider Pilot Regiment bijgewoond. Dit jaar waren er vijf Arnhem veteranen aanwezig. Vier van hen Glider Pilot.

Lees meer

21okt

Weertenaar krijgt hoge Israëlische onderscheiding voor heldendaad grootouders

Hendrik Bloem en Lucia Bloem-Van de Koolwijk hielpen in de Tweede Wereldoorlog Joodse en andere onderduikers. Woensdag kregen ze postuum een hoge Israëlische onderscheiding. Hun kleinzoon Jacques Schroeten (73) uit Weert nam de onderscheiding in ontvangst.

Lees meer

21okt

Blijven jagen op stokoude nazi's of tijd voor vergeving?

Justitie in Duitsland heeft een 96-jarige voormalige kampbewaker van de SS aangeklaagd wegens hulp bij moord. Duitsland zit in een race tegen de tijd om de vaak hoogbejaarde voormalige nazi's voor de rechter te krijgen, voor ze hun laatste adem uitblazen. Lang niet alle nazi's worden echter vervolgd of bestraft. Er zijn ook mensen die niet blij zijn met de vervolgingsdrang van de overheid of zelfs kunnen vergeven.

Lees meer

20okt

Polen wil bijdragen aan Generaal Maczek Memorial

BREDA - De Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Jaroslaw Sellin heeft toegezegd dat Polen gaat helpen bij de inrichting van het Generaal Maczek Memorial.

Lees meer

20okt

Duitsland wil 96-jarige voormalig SS'er berechten voor hulp bij moord

Justitie in Duitsland wil een 96-jarige voormalige kampbewaker van de SS laten berechten. De man is aangeklaagd in zijn woonplaats Frankfurt wegens hulp bij moord, liet justitie vrijdag weten. De rechtbank moet beslissen of het tot een zaak komt.

Lees meer

18okt

Politiebureau Nijmegen ontruimd vanwege handgranaat WOII

Een politiebureau in Nijmegen heeft dinsdagmiddag de deuren gesloten, nadat een echtpaar er een gevonden handgranaat inleverde.

Lees meer

17okt

Royal Air Force krijgt motorblok van neergestorte Lancaster in Werkendam

WERKENDAM - De royal Air Force (RAF) haalt woensdag een motorblok en andere onderdelen op van de Lancaster LM 508 die in 1944 in Werkendam brandend is neergestort. Dit gebeurde op 22 juni in 1944, nadat de Duitsers het vliegtuig beschoten. Deze brokstukken worden naar Engeland overgebracht.

Lees meer

17okt

Nieuwe entree voor Amerikaans kerkhof in Margraten

De Amerikanen zijn overstag. Hun militaire begraafplaats in Margraten krijgt een nieuw bezoekerscentrum. In 2020, als Nederland 75 jaar bevrijd is, moet het klaar zijn. Studenten bouwkunde hebben alvast ontwerpen gemaakt.

Lees meer

16okt

Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten

Twee Aero L-159 ALCA straaljagers van het „Šiškova“ Squadron zullen een eregroet brengen (flypast) tijdens de herdenkingsceremonie op 17 oktober 2017 boven het oorlogsmonument aan de Strandweg 4 te Petten in Noord Holland. Het is dan precies vijf geleden dat daar een monument is opgericht voor de Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort.

Lees meer

16okt

Kinderlezing: ‘Hoe werkt een vliegtuig?' op zaterdag 21 oktober 2017

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft oktober uitgeroepen tot Kindermaand. Op zaterdag 21 oktober a.s. vindt in dit kader in het museum een kinderlezing plaats waarbij zij leren hoe een vliegtuig werkt en wat daarvoor allemaal nodig is.

Lees meer

8okt

Herdenking voor geallieerde en Duitse slachtoffers WOII in Boxmeer: 'Dit is om te verbroederen'

BOXMEER - In de gemeente Boxmeer zijn de piloten herdacht die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Bijzonder was dat de herdenking voor zowel de geallieerde als de Duitse slachtoffers was.

Lees meer

5okt

Joden ontbreken op Holocaust-monument

Op het gloednieuwe Holocaust-monument in de Canadese hoofdstad Ottawa ontbreekt de aanduiding dat het om Joodse slachtoffers gaat. Ook het woord antisemitisme komt niet voor op de plaquette.

Lees meer

4okt

Oktober 2017 is kindermaand bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft oktober uitgeroepen tot Kindermaand. Kinderen tot en met 12 jaar hebben deze maand gratis toegang tot het museum. Voor de kinderen is er een speurtocht die ze naar alle ‘hoeken en gaten’ in de tentoonstelling brengt. Een klein prijsje ligt in het verschiet! Voor de ouders of begeleiders is het 2e kopje koffie of thee gratis.

Lees meer

4okt

Zware bom uit Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in Berlijn

Experts hebben in Berlijn een 250 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Door de vondst van het explosief moesten eerder zo'n 10.000 mensen worden geëvacueerd.

Lees meer

3okt

Bevrijder van Brabant (bekend door Band of Brothers) overleden

SON - In de Verenigde Staten is oorlogsveteraan Don Malarkey overleden. Hij was een van de bekendste bevrijders van Brabant en werd nog beroemder door de televisieserie Band of Brothers. Malarkey was actief tijdens de eerste aanvalsgolf van operatie Market Garden, op 17 september 1944 op de Sonse heide.

Lees meer

2okt

Oorlogsmonument van bloedige veldslag Kapelsche Veer hufterproof herbouwd

SPRANG CAPELLE - Ook op het nieuwe monument neemt de grote historische bronzen herinneringsplaquette een centrale plaats in. “Ik ga niet zeggen dat het onmogelijk is, maar we hebben de plaat dusdanig vastgemaakt, dat het een heel karwei zou zijn om de plaat van het monument te slopen”, aldus Bert van Wijlen van aannemersbedrijf Van Wijlen uit Sprang Capelle.

Lees meer

1okt

Gepensioneerde FBI-agent gaat verraad Anne Frank onderzoeken

Een gepensioneerde FBI-agent gaat proberen antwoord te geven op de vraag wie in 1944 Anne Frank en haar familie heeft verraden. Hij gaat hiervoor nieuwe software gebruiken die grote hoeveelheden data kan ordenen.

Lees meer

28sep

Lancering Crossroads Brabant 40-45

Crossroads Brabant herdenkt en viert in 2019 en 2020 vijfenzeventig jaar leven in vrijheid. Dat gebeurt door mensen van nu te raken met verhalen van toen. Bijzondere, levensveranderende verhalen van gewone mensen in buitengewone situaties. Om het publiek kennis te laten maken met de gedachte achter en de partners van Crossroads Brabant, organiseren vier Brabantse oorlogsmusea op zondag 8 oktober een Crossroads 40|45 dag. Op deze dag bieden het Generaal Maczek Museum, Oorlogsmuseum Overloon, Museum Bevrijdende Vleugels en Nationaal Monument Kamp Vught samen met Erfgoed Brabant een speciaal programma aan waarin levensveranderende verhalen, de kern van Crossroads, centraal staan. Het publiek kan luisteren naar bijzondere verhalen én vindt op alle locaties een plek om zijn of haar verhaal te delen met Erfgoed Brabant.

Lees meer

27sep

Oom verrichtte heldendaad na neerstorten bommenwerper Renswoude

Een gewone oom blijkt 74 jaar geleden een held te zijn geweest. Jaap van de Pol (79) uit Veenendaal ontdekte onlangs dat zijn oom Gijp Hensen in 1943 na een vliegtuigcrash in Renswoude het boerenechtpaar Vlastuin heeft gered, bij wie hij als onderduiker verbleef. Van de Pol wil nu weten welke mensen destijds na de crash eveneens hebben geholpen.

Lees meer

25sep

Lezing over Short Stirling bommenwerper crash op maandag 2 oktober 2017

Een presentatie verzorgd door Jean Kreunen oud directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon. Als jonge man kreeg hij van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij hen midden in het dorp Hengelo Gld. door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam werd bekend dat die op 8-9-1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrashed.

Lees meer

25sep

Toekomst Memory Museum Nijverdal onzeker

Oorlogs- en vredesmuseum Memory in Nijverdal verkeert in zwaar weer. Het museum heeft te weinig financiële middelen om in het huidige pand aan de Grotestraat te blijven.

Lees meer

25sep

Tentoonstelling over SS in Groesbeek

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was?

Lees meer