20sep

Op reis voor Tweede Wereldoorlogs-verhalen in Meerlo en Venray

Keith Taylor en Jeff Hewitt uit Engeland bezochten van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september gemeenten Horst aan de Maas en Venray. Zij zijn namelijk op rondreis om de plaatsen te bezoeken waar hun vaders tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven. Beide mannen hebben al veel onderzoek over deze periode gedaan en Keith is inmiddels bezig aan zijn tweede boek over dit onderzoek.

Lees meer

20sep

Bijzondere archieffoto's van de Landmacht: zo staken de geallieerden precies 74 jaar geleden de Waal

Vandaag precies 74 jaar geleden, op 20 september 1944, kregen de Engelse en Amerikaanse troepen de Waalbrug definitief in handen en konden zij de brug oversteken om ook Elst en Arnhem te bevrijden. In het archief van defensie vonden wij hele bijzondere foto's waarop te zien is hoe de Engelsen richting Arnhem trekken.

Lees meer

Bestel: Het Masker van de Massamoordenaar

Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Bestel nu

17sep

Airborne herdenking Heelsum 17 september 2018

Op 17 september 2018 was het op de dag af 74 jaar geleden dat de eerste militairen van de Britse 1e Airborne Divisie bij Renkum en Heelsum landden. Ook dit jaar was er weer een grote opkomst voor deze plechtigheid.

Lees meer

16sep

Fotoverslag Son en Breugel 2018

In 2016 was er al eens een re-enactors-event in Son en Breugel, wij bezochten er toen twee dagen. Dit jaar werd het even gehouden van vrijdag 14 t/m zondag 16 september. Deze keer waren er naast de burgers en geallieerden ook Duitse re-enactors aanwezig. Het was wederom fantastisch georganiseerd. Op naar volgend jaar, waarbij het evenement hopelijk weer mag terugkeren in Son en Breugel.

Lees meer

20sep

'Dankzij deze helden kunnen wij nu in vrede leven'

STEENBERGEN - Op de sterfdag van twee Britse oorlogshelden kwamen de groep-8-leerlingen van basisschool Gummarus woensdag samen om te herdenken wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Lees meer

20sep

KNIL-militair Harm Smit krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft woensdagmiddag postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt aan de voormalig KNIL-militair Harm Smit. Diens broer Jan Smit nam het oorlogskruis in ontvangst.

Lees meer

20sep

Parachutisten oefenen voor 74e herdenking Operation Market Garden

Komend weekend wordt voor de 74e keer Operation Market Garden herdacht. De operatie was onderdeel van het plan van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog om Nederland en Europa te bevrijden van de Duitse bezetter.

Lees meer

20sep

Mierlo-Hout herdenkt voor de 74e keer de bevrijding

HELMOND - De Helmondse wijk Mierlo-Hout herdenkt zaterdag 22 september voor de 74e keer dat het bevrijd werd van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

19sep

Herdenking bombardement Ede-Zuid aan de Parkweg

Herdenking bombardement Ede-Zuid aan de Parkweg te Ede op vrijdag 21 september van 11.10 tot 12.00 uur. Jaarlijks wordt dit bombardement dat direct vooraf ging aan de Airborne landingen op 17 september 1944, herdacht bij het monument. Drie scholen uit de wijk Ede-Zuid hebben het monument geadopteerd. Dit zijn de Zuiderpoort, Oranje Nassauschool en de Koepelschool. Tijdens deze herdenking wordt de zorg voor het monument symbolisch overgedragen aan de volgende school.

Lees meer

19sep

Overdracht Airborne monument op de Ginkelse Heide

Op donderdag 20 september 10.30 uur - 11.15 uur is de overdracht Airborne monument op de Ginkelse Heide. dan geeft groep 8 van De Koningin Beatrixschool het Airborne monument door aan groep 7/8 van Het Startpunt. Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede heet de kinderen welkom. De ontvangende school maakt verder een eigen programma voor de overdracht. Op deze ochtend vindt ook de Klassendag plaats. Van 9.00 uur tot 13.00 uur gaan ruim 400 schoolkinderen uit Ede aan de slag met de Airborne Luchtlandingen. Dit gebeurt in een zgn carrouselvorm. Tijdens de wisseling van de scholen is de overdracht.

Lees meer

19sep

Franse Auschwitz-overlever en schrijver Loridan-Ivens (90) overleden

De Franse cineaste en schrijfster Marceline Loridan-Ivens is dinsdag op negentigjarige leeftijd overleden. Haar tweede echtgenoot was de Nederlandse filmmaker Joris Ivens (1898-1989).

Lees meer

19sep

Twee Britse granaten uit WOII gevonden in Deurne, omgeving afgezet

DEURNE - Tijdens graafwerkzaamheden zijn er op het terrein Freekwijk aan de Meester de Jonghlaan in Deurne twee Engelse granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, zogenaamde PIATS's (Projector, Infantry, Anti Tank).

Lees meer

19sep

Belgische marine ontmijnt bom uit WOII voor de kust in Middelkerke

De marine heeft tijdens een grote militaire ontmijningsoefening een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het ging om een Duitse mijn die een ton TNT bevatte. De bom werd vlak bij Middelkerke ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Lees meer

19sep

Was Heumense kunstenaar in Tweede Wereldoorlog nou fout of niet?

Nog altijd gaan de verhalen rond in Heumen: Jac Maris was fout in de Tweede Wereldoorlog. Pijnlijk omdat de Heumense kunstenaar juist zo veel heeft gedaan voor het verzet en omdat hij zo veel herdenkingsmonumenten heeft mogen maken. Voor de conservator van het Ateliermuseum Jac Maris was dat reden om grondig onderzoek te doen om voor eens en voor altijd vast te stellen hoe het nou zit met Maris.

Lees meer

19sep

Welsh Guards ruilden even Buckingham Palace voor Hondzocht

Een aantal leden van de Welsh Guards stond even niet opwacht voor Buckingham Palace in Londen, het paleis van de Engelse koningin Elisabeth, en was ook nie...

Lees meer

18sep

Jan Zwartendijk redde duizenden Joden maar vertelde er zelden over, expositie in het Philips Museum

EINDHOVEN - Hij is misschien wel een van de grootste oorlogshelden van Brabant: Jan Zwartendijk (1896-1976). Hij redde in Litouwen het leven van meer dan 2000 Joden. Hij verstrekte valse papieren waardoor ze uit handen van de Russen en Duisters konden blijven. Maandag werd er in het Philips Museum in Eindhoven een tentoonstelling geopend over deze held.

Lees meer

18sep

'Echte soldaten hebben maar één leven', jonge gamers praten met veteranen Market Garden

VEGHEL - “Heftig dat ze dat voor ons gedaan hebben”, zegt Moos (11) nadat hij met veteranen over de bevrijding van Brabant heeft gesproken. Hoe is het om in de schoenen te staan van de bevrijders? 600 kinderen uit Meierijstad kregen maandag de mogelijkheid om het te vragen.

Lees meer

18sep

Veel beveiliging voor bobo's bij herdenking Market Garden

GROESBEEK - Omgeven door een horde veiligheidsmensen sloten de opperbevelhebber van de NAVO, de viersterrengeneraal Michael Scaparrotti, en Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland zich aan bij de herdenking van de luchtlandingen (Market Garden) op 17 september 1944.

Lees meer

18sep

Een kolos voor de Eerste én de Tweede Wereldoorlog

Op een plein aan de noordzijde van de Stiftskirche in Kleve ligt een reus. Een enorme mans­figuur van basalt, gemaakt door de Duitse kunstenaar Ewald Mataré (1887-­1965). Het is Der Tote Krieger, een oorlogsmonument dat zowel aan de Eerste als aan de Tweede Wereldoorlog herinnert.

Lees meer

18sep

NAVO-topman dankbaar voor herdenkingen WOII

GROESBEEK (ANP) - NAVO-opperbevelhebber Curtis Scaparrotti is dankbaar dat Nederland zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog elk jaar de militairen en burgers herdenkt die destijds voor de vrijheid hebben gevochten. ,,Ik ben zeer vereerd met de toewijding waarmee velen ervoor zorgen dat de herinneringen aan hen blijven voortbestaan.’’

Lees meer

18sep

Herdenking 'Vijf van Greup' woensdagavond 19 september

Op woensdag 19 september wordt de jaarlijkse herdenking gehouden voor de 'Vijf van Greup'. Belangstellenden voor deze korte dienst worden uitgenodigd om rond 19.00 uur aanwezig te zijn bij het monument op de Greup. 

Lees meer

18sep

Ruiming Duitse V1-bom in Zutphen begonnen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is maandag begonnen met de ruiming van een Duitse V1 uit de Tweede Wereldoorlog. De restanten van de 'vliegende bom' liggen in de Tichelbeeksewaard en werden al in juli vorig jaar gevonden.

Lees meer

17sep

Fotoverslag Airborne Herdenking Eerde 2018

Net als in 2014, 2013 en 2016 waren we dit jaar weer bij de herdenking bij de Eerdse Molen. Hier werd de bevrijding van Eerde op 17 september 1944 herdacht. Er waren dit jaar een flink aantal veteranen aanwezig. Er werden onder andere toespraken gehouden door de locale wethouder en de kinderen van de adoptieklas van het oorlogsmonument. Het was mooi om te zien dat ook dit jaar de belangstelling weer was toegenomen!

Lees meer

17sep

NAVO-topman bezoekt Market Garden-terrein

GROESBEEK (ANP) - NAVO-opperbevelhebber Curtis Michael Scaparrotti bezoekt maandag in en rond het Gelderse Groesbeek de landingsterreinen van de operatie Market Garden. Market Garden was het offensief waarmee de geallieerden in september 1944 een snel einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

17sep

Politieman Jan De Ridder krijgt eerste struikelsteen

Politieman Jan De Ridder heeft een zogenaamde struikelsteen gekregen voor zijn woning op de Gallifortlei in Deurne.

Lees meer