21feb

'Britse soldaten op begraafplaats Valkenswaard verdienen bloemetje'

VALKENSWAARD - De Britse soldaten op het kerkhof aan de Luikerweg verdienen meer aandacht, vindt de Stichting Erfgoed 40-45. Ze start een actie.

Lees meer

21feb

Wie moest in 1944 wegduiken voor Amerikaanse bommenwerper?

FIJNAART - Wie was de man die op 18 september 1944 ergens op een dijk in zuidwest-Nederland moest wegduiken voor een laag overvliegende B-24 bommenwerper? Dat wil Robert Baumgardner uit de Verenigde Staten graag weten.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

3feb

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Lees meer

5feb

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe

Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Lees meer

21feb

Nederland gaat op zoek naar stoffelijke resten in Javazee

Nederland begint deze week met de Indonesische autoriteiten aan een onderzoek naar locaties waar mogelijk stoffelijke resten liggen van zeelieden van drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee.

Lees meer

21feb

Rapenburgerstraat 1940-1945 en Samen weer aan tafel

Dubbeltentoonstelling in de Expositieruimte en Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam. 23 februari – 17 juni 2018. Vrij toegang.

Lees meer

20feb

De toekomst van de Muur van Mussert: ondergronds en zwart?

Student Rick Abelen is de winnaar van de prijsvraag ‘Toekomst van de Muur van Mussert’. Hij ontwierp een ‘bedenkcentrum’ met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan vernieuwend en gedurfd, omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt, die nog versterkt wordt door toepassing van de kleur zwart. De prijsvraag is uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.

Lees meer

20feb

College steunt initiatief plaquette met namen gesneuvelde Nijmeegse soldaten

Het college ziet geen reden om te voorkomen dat er een plaquette met daarop de namen van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Nijmeegse soldaten aan...

Lees meer

20feb

Apeldoorners onderscheiden om verzetsdaad

Twee Apeldoornse gezinnen hebben dinsdagmiddag een hoge Israëlische onderscheiding gekregen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op heldhaftige wijze onderdak boden aan Joden.

Lees meer

20feb

Politie Dresden roept neonazi's halt toe bij protestactie

De politie heeft een protestbijeenkomst van neonazi's in het centrum van Dresden voortijdig beëindigd op verdenking van opruiing.

Lees meer

19feb

Noren halen wrakstuk vliegtuig op uit Putten

Een delegatie uit Noorwegen kwam maandagmiddag speciaal naar Putten om daar een wrakstuk van een Spitfire van het Noorse 332 Squadron in ontvangst te nemen. Het gaat om het toestel van de Noorse vlieger Oluf Wagtskjold. Op 28 februari 1945 crashte hij met zijn vliegtuig tijdens een aanval. Wagtskjold overleegde de crash niet. Hij was 24 jaar.

Lees meer

18feb

Gedenkteken onthuld in Amsterdam voor gedeporteerde schoolkinderen

In Amsterdam is een gedenkteken onthuld ter herinnering aan de leerlingen en leraren van twee Joodse scholen, die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

Lees meer

18feb

‘Joden waren evengoed daders tijdens Tweede Wereldoorlog’ jaagt Israël op de kast

De Poolse premier Mateusz Morawiecki haalt zich de woede van Israël op de hals omdat hij heeft gezegd dat het niet verboden is om in zijn land over ‘Poolse oorlogsmisdadigers’ te spreken, maar dat mensen wel in het achterhoofd moeten houden ‘dat er evengoed joodse daders waren’.

Lees meer

18feb

Trouw viert 75-jarig bestaan met prinses Margriet

Prinses Margriet is zaterdag bij de viering van het 75-jarig bestaan van dagblad Trouw. Er verschijnt er zaterdag een speciale bijlage bij de krant, waarin betrokkenen vertellen over 75 jaar Trouw.

Lees meer

17feb

Zoektocht naar bunker levert niets op

SCHAGEN - De zoektocht naar een bunker in de wijk Waldervaart in Schagen heeft niets opgeleverd. Jack van de Ree en André de Vries uit Schagen waren de initiatiefnemers van de zoektocht. In het weiland tussen de Tjallewallerweg en de Spreeuwenlaan zou een bunker uit de Tweede Wereldoorlog liggen. …

Lees meer

17feb

Oorlogsarchief Rode Kruis wordt openbaar

Het Rode Kruis draagt 1300 meter papier over aan het Nationaal Archief, om toegankelijk te maken voor belangstellenden.

Lees meer

17feb

London City Airport weer open na verwijderen bom uit Theems

London City Airport gaat weer open. Het vliegveld moest maandag noodgedwongen alle vluchten schrappen vanwege de vondst van een 500 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

16feb

Dutch FilmWorks kiest M2Media voor promotie ‘Bankier van het Verzet’

Dutch FilmWorks heeft M2Media de opdracht gegeven om de volledige mediacampagne te verzorgen voor de Nederlandse speelfilm Bankier van het Verzet. M2Media trok tijdens de pitch alle aandacht naar zich toe door een verfrissend communicatie- en mediaconcept neer te zetten en verrassende, creatieve keuzes te maken. Zo sleepte het team de verantwoordelijkheid over alle media-uitingen en mediabestedingen omtrent de lancering en de promotie van deze film binnen.

Lees meer

16feb

Rode Kruis draagt oorlogsgegevens over aan Nationaal Archief

Het Rode Kruis draagt zijn oorlogsarchief over aan het Nationaal Archief in Den Haag. Vrijdag is het archief symbolisch overgedragen, over twee weken vindt de fysieke verhuizing plaats.

Lees meer

14feb

Nederlands oudste huisarts overleden

Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdagnacht overleden. Hij is 93 jaar oud geworden, bevestigde een familielid na berichtgeving in Het Parool.

Lees meer

11feb

Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar wekelijkse podcast op zaterdag gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust. ,,Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd.

Lees meer

11feb

CRASH Winter Radioweekend op 17 en 18 februari 2018

Het Luchtoorlog – en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 organiseert op zaterdag 17 en zondag 18 februari 2018 voor de 2e keer het CRASH Winter Radioweekend, met als thema dit jaar de B-17 ‘Flying Fortress’. Met demonstraties van o.a. W.O.2 radiocommunicatie apparatuur uit de B-17 ‘Flying Fortress’ zoals: de ART13, de Command Set, VHF SCR522 enz.

Lees meer

11feb

Herdenking joods verzet op zondag 25 februari 2018

Op zondag 25 februari 2018 zal om 15.00 uur weer de herdenking van het Joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvinden. Evenals vorige jaren wordt deze herdenking georganiseerd door de Vriendenkring Mauthausen. De plechtigheid vindt zoals altijd plaats dichtbij het Waterlooplein waar in februari 1941 joodse knokploegen hebben gevochten om de joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende WA-ers van de NSB, bij het monument voor het Joods Verzet, hoek Amstel/Zwanenburgwal in Amsterdam-Centrum.

Lees meer

10feb

Bunker uit WO II verrijst tijdelijk uit het zand

Bij de herinrichting van de Scheveningse boulevard werd op strand een nieuwe bunker ontdekt. Bezoekers zijn alleen vandaag welkom. Maandag gaat zand er voorgoed overheen.

Lees meer

8feb

Dichter Lucebert was nazi-sympathisant blijkt in nieuwe biografie

In een nieuwe biografie van Wim Hazeu over de dichter Lucebert blijkt dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog sympathiseerde met de nazi's en antisemitische ideeën had.

Lees meer