23jan

Gastlessen in de Matrix over WOII: 'Waarom is die kerktoren kapot geschoten?’

ENGELEN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Engelen en Bokhoven werd bevrijd van de Duitsers. Leerlingen van groep 7 en 8 luisterden aandachtig naar de verhalen over de oorlog van gastdocenten Frans Lucas en Kees van den Oord.

Lees meer

23jan

Stichting Liberation Museum Lochem zoekt donateurs | LochemsNieuws

LOCHEM – In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Lochem is vorige week de Stichting Liberation Museum Lochem officieel opgericht. Een pand voor het museum is er ook al, maar nu gaan de initiatiefnemers eerst op zoek naar financiering. Er is onder meer een crowdfunding-actie gestart.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

25dec

Samenvoegen van Go2War2.nl met TracesOfWar.nl

Op 27 april 2000, ruim achttien jaar geleden, zag Go2War2.nl het levenslicht. Deze website, met artikelen over de Tweede Wereldoorlog, zou later leiden tot de oprichting van STIWOT. De stichting die niet alleen die website zou beheren, maar ook vele anderen zou lanceren. Naast Go2War2.nl volgde Oorlogsmusea.nl, een website met de musea over de Tweede Wereldoorlog in de Benelux en Normandië. Al snel zou deze website uitgroeien tot TracesOfWar.nl, met niet alleen musea, maar ook monumenten, begraafplaatsen en bezienswaardigheden.

Lees meer

20dec

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1944 werd door kinderen in de bevrijde delen van Europa vaak gevierd met hun bevrijders. Geallieerde militairen deelden lekkernijen en cadeautjes uit of organiseerden feestjes voor de jongens en meisjes die de voorgaande jaren van bezetting meestal een sobere kerst hadden beleefd.

Lees meer

23jan

Schrijvers zoeken herinneringen aan bevrijding van Den Bosch

DEN BOCSH - Kaspar van Grinsven is met een aantal mede-schrijvers bezig met een boek over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Den Bosch. Voor die uitgave is het schrijfteam op zoek naar mensen die achtergrondinformatie kunnen verschaffen over een specifieke gebeurtenis die plaatsvond op 19 september 1944.

Lees meer

23jan

Gerrie Welbedacht krijgt onderscheiding voor verzetsacties

EDE - De 94-jarige Gerrie Welbedacht uit Amsterdam heeft op maandag de erepenning uit handen van Burgemeester Verhulst ontvangen. Het gemeentebestuur heeft Gerrie Welbedacht deze onderscheiding toegekend als blijk van grote waardering voor haar bijzondere verdiensten voor de Edese samenleving tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

22jan

Verzetsman Jaap Rus (95) overleden

Verzetsheld Jaap Rus uit Vlissingen is overleden. Hij werd 95 jaar. Rus wordt gezien als de Zeeuwse Soldaat van Oranje, en kreeg voor zijn hulp aan onderduikers en spionagewerk het verzetsherdenkingskruis.

Lees meer

22jan

Wie bevrijdde Stramproy: Brigade Piron of toch de Engelsen?

Het einde van de Tweede Wereldoorlog mag dan wel 75 jaar achter ons liggen, de woordenstrijd om wie Stramproy heeft bevrijd, woedt nog volop. De Brigade Pi...

Lees meer

22jan

Eind van oorlog Japan-Rusland nadert

Vredesverdrag: Er tekent zich een compromis af over de Koerilen, een groep kale, maar strategisch gelegen eilanden die in 1945 door het Rode Leger zijn bezet.

Lees meer

22jan

Heusden maakt flink wat kosten voor onderzoek naar explosieven

VLIJMEN Heusden heeft de afgelopen tijd bijna 160.000 euro uitgegeven aan onderzoek naar en opsporing en ruiming van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

22jan

Herdenking V1-slachtoffers Waterkwartier Nijmegen

Op 18 februari a.s. is het 74 jaar geleden dat op de hoek Biezenstraat - Waterstraat in het Nijmeegse Waterkwartier een Duitse V1 bom insloeg en een ravage veroorzaakte. Bij deze gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog kwamen vier burgers om het leven, die we sinds de onthulling van de plaquette in 2010 jaarlijks herdenken. Dit jaar is er een zogenoemde 'Stille Herdenking' op maandagochtend 18 februari. Deze begint om 10.00 uur aan de zijde van de Biezenstraat in Nijmegen.

Lees meer

22jan

Joodse werkkampen centraal in 'Alles komt terug'

Duizenden Joodse 'steuntrekkers' verrichten in de oorlog fysieke arbeid in Joodse werkkampen in Nederland. De documentaire 'Alles komt terug'.

Lees meer

22jan

Geert vindt mortiergranaat, EOD laat explosief meteen ontploffen

Geert van den Brand was maandagochtend met zijn metaaldetector aan het speuren naar metalen voorwerpen op het voormalige terrein van de Tilburgse voetbalclub RKTVV, toen opeens het het apparaat begon te piepen. Hij bleek op een oude mortier uit de Tweede Wereldoorlog te zijn gestuit.

Lees meer

21jan

Gemeentelijke erepenning voor Gerrie Welbedacht

Waardering voor verzetsacties oud-inwoner van de gemeente Ede Mevrouw G. Ligtelijn-Welbedacht uit Amsterdam heeft op maandag 21 januari de erepenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze bijzondere penning uit in het Raadhuis van Ede.

Lees meer

20jan

Aan museum geschonken overblijfselen Holocaust-slachtoffers begraven

Het Londense Imperial War Museum kreeg de stoffelijke overschotten in 1997 van een anonieme donateur.

Lees meer

20jan

Oorlogskruizen postuum uitgereikt aan vermoorde KNIL'ers

De nabestaanden van zeven soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië op gruwelijke wijze werden vermoord, namen zaterdag op het Nationaal Ereveld in Loenen een oorlogskruis in ontvangst.

Lees meer

20jan

Westerbork: Joodse kritiek op sponsorloop onterecht

Een deel van de Joodse gemeenschap vindt de organisatie van een sponsortocht vanuit het kamp een vreemd gebruik van de Holocaust.

Lees meer

20jan

Besnorde, brullende sergeant uit 'Oh moeder, wat is het heet' overleden

Acteur Windsor Davies stierf op 88-jarige leeftijd in Frankrijk, waar hij al jaren woonde.

Lees meer

20jan

World War 2 Youtube Serie - 19 januari 1940

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19jan

Kleindochter van bevrijder Joe bedankt 'the wonderful people of Eindhoven' voor verjaardagsvideo

De familie van de Engelse bevrijder Joe Cattini is dolblij met de verjaardagsvideo die inwoners van Eindhoven hebben gemaakt voor zijn verjaardag. Joe werd 96 jaar oud donderdag en onder andere burgemeester Jorritsma had een speciale boodschap voor de oorlogsheld. The people of Eindhoven are wonderful!

Lees meer

19jan

Kritiek vanuit Joodse gemeenschap op startpunt Nacht van de Vluchteling in Hooghalen

De Joodse gemeenschap heeft met verbijstering gereageerd op de locatie die is aangewezen als startpunt voor de Nacht van de Vluchteling: Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen.

Lees meer

19jan

Franse parachutist Maurice le Noury overleden

Maurice le Noury, die in de Tweede Wereldoorlog als Franse parachutist vocht bij Spier, is op 97-jarige leeftijd overleden. Le Noury bezocht meerdere malen de herdenking bij het Monument van de Franse parachutisten.

Lees meer

18jan

Museum in het donker gaat op herhaling in Oorlogsmuseum Overloon

De eerste editie van 'Museum in het donker', in november 2018 was een succes. Op veler verzoek gaat het Oorlogsmuseum op herhaling en kunnen bezoekers nog één keer het verhaal van paratrooper Vincent J. Speranza komen beleven.

Lees meer

18jan

Ester haakt 1200 poppies voor zweefvliegpiloten Slag om Arnhem

Ze heeft er inmiddels 300 gehaakt en moet er nog 900. Ester van Puijenbroek uit Wolfheze heeft zichzelf tot doel gesteld om als eerbetoon aan alle zweefvliegtuigpiloten die geland zijn tijdens de Slag om Arnhem één poppy te haken. Ze heeft nog tot de herdenking van 75 jaar Market Garden in september om het werk af te krijgen.

Lees meer

18jan

Alkmaar staat in 2020 uitgebreid stil bij 75 jaar na de Holocaust

Gemeente Alkmaar vraagt voor de herdenking van de Holocaust bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk holocaustmonument aan. Het monument zal een centraal punt innemen voor de herdenkingen in 2020.

Lees meer