TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Broussine, Georges

Geboortedatum:
19 februari 1918 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
31 oktober 2001
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Voor de oorlog studeerde Georges Broussine medicijnen. Hij werd in 1940 opgeroepen voor dienst en ontsnapte na de wapenstilstand naar Engeland. Hij werd opgeleid tot radio operateur en zette in Frankrijk de Bourgondische ontsnappingsroute op. Na de oorlog werd hij diplomatiek journalist.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
11 november 1943
Aanbeveling:
Lieutenant George Broussine, Franse Leger.
Deze officier is in de afgelopen vier maanden het hoofd geweest van een gecombineerde Engels-Franse organisatie in Frankrijk.
In die periode was hij verantwoordelijk voor het doorsturen naar Spanje van ongeveer 60 Britse en Amerikaanse militairen.
Een groot deel van hen bevond zich onder de hoede van deze organisatie vanaf moment waarop ze in door de vijand bezet gebied aankwamen.
Gezien de gevaren waaraan Lieutenant Broussine voortdurend is bloot gesteld, wordt hij voorgedragen voor toekenning van het Military Cross.

WO 373/93/139
In vernband met deze toekenning is de brief aand Military Secretary, The War Office, Whitehall opmerkelijk:

22 april 1951
Monsieur George Broussine,
bovengenoemde, een lid van zowel de gemeenteraad van Parijs en van het Department Seine heeft mij gevraagd een kopie op te sturen van de aanbeveling waarin hem het Military Cross wordt toegekend.
M. Broussine verklaart dat hij in november 1943 werd voorgedragen voor het MC en de medaille in augustus 1944 ontving uit handen van Brigadier Crockett maar nooit een kopie van de aanbevling heeft gekregen. Die heeft hij nu nodig ter voorlegging aan de Chancery du Légion d'Honneur.
Als een dergelijk kopie kan worden afgegeven verzoek ik u mij die toe te sturen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
13 juli 1947

Met Rosette
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto