TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rockingham, John Meredith "Rocky"

    Geboortedatum:
    24 augustus 1911 (Sydney/Nieuw-Zuid-Wales, Australië)
    Overlijdensdatum:
    7 juli 1987
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
    Eenheid:
    1st Battalion The Royal Hamilton Light Infantry, Canadian Army
    Aanbeveling:
    Tijdens de aanval op het dorp Verrières op 24 en 25 juli 1944 toonde Lt-Col J.M. Rockingham, OC van het 1st Btn, The Royal Hamilton Light Infantry opmerkelijke moed en vindingrijkheid.
    Toen de voorste compagniën de startlijn bij Troteval Farm moesten passeren werd ontdekt dat er drie vijandelijke tanks tegenover het bataljon lagen op een afstand tussen 400 en 700 meter. Deze tanks besproeiden de voorste compagniën met mitrailleurvuur toen de troepen naderden. Lt-Col Rockingham stelde onmiddellijk de zes-ponder en de RCA 17-ponder anti-tankkanonnen van het bataljon op bij de startlijn en ging het gevecht met de tanks aan totdat die waren gedwongen zich terug te trekken en de infanterie in staat was verder te trekken.
    Tijdens de gang naar het doel sneuvelden de commandant van D Company en alle NCO’s en de compagnie werd door zwaar mitrailleurvuur vastgenageld. Lt-Col Rockingham ging naar voren en hergroepeerde zijn compagnie en leidde de naar het doel. Met zijn actie voorkwam hij ongetwijfeld het mislukken van de aanval op links.
    De vijandelijke tegenstand tijdens de nadering en tijdens de man-tegen-man gevechten in Verrières was zeer hardnekkig. Lt-Col Rockingham bevond zich altijd vooraan in de strijd waar hij de aanval leidde en zijn mannen aanmoedigde. Zijn vastberadenheid om het doel te bereiken vuurde iedere man in het bataljon aan.
    Tijdens de fase van consolidatie ging Lt-Col Rockingham onder mortiervuur en voortdurend onder vuur van sluipschutters naar voren van compagnie naar compagnie en regelde een solide verdediging van het dorp. Een vijandelijke sluipschutter loste diverse schoten op Lt-Col Rockingham waardoor hij een schaafwond in het gezicht van de kolonel veroorzaakte. Lt-Col Rockingham besloop de sluipschutter en doodde hem. Deze daad was typerend voor de agressie van deze officier gedurende de hele actie.
    Later op de dag deed de vijand een krachtige tegenaanval met infanterie en tanks en hoewel hij doordrong in de stelling van de Royal Hamilton Light Infantry werd deze situatie snel hersteld en bleef de stelling behouden.
    Tijdens deze actie belichaamde Lt.-Col Rockingham de kwaliteiten van de infanteriecommandant volledig. Hij toonde grote kalmte, een goed inzicht, vastberadenheid en vaardigheid als leider. Zijn tempo en aanvalslust sloegen op het hele bataljon over en droegen in niet geringe mate bij aan het behaalde succes.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Eenheid:
    9th Canadian Infantry Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    2 juni 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Brigadier John Meredith Rockingham stond met zijn 9 Canadian Infantry Brigade onder bevel van de 51st (Highland) Division voor de aanval over de Rijn bij Rees op 23 maart 1945. De rol van zijn brigade bestond uit het passeren van een brigade van de 51st (Highland) Division die de dorpen Speldrop en Bienen moest innemen en om het bruggenhoofd naar het noordwesten uit te breiden.
    Duitse elite paratroepen, deskundig geleid, leverden sterke tegenstand bij de aanval en de nasleep en tegen 17:30 waren pas de buitenwijken van Speldrop en Bienen bereikt toen Brigdier Rockingham bevel kreeg met zijn brigade het gevecht over te nemen.
    Vanaf het begin toonde deze officier uitmuntende kwaliteiten van leiderschap, vaardigheid en moed onder vuur die zijn commando hadden gekenmerkt tijdens de zware gevechten in Normandië, België en in Nederland.
    Hij moedigde zijn bataljons aan in dappere aanvalen op sterk verdedigde stellingen. Speldrop viel die nacht. Bienen werd pas op 25 maart ingenomen nadat Brigadier Rockingham, bij daglicht in het volle zicht van de vijand en onder zwaar vijandelijk vuur een nieuwe inschatting had gemaakt en zijn aanvallende eenheden opnieuw had opgesteld. Daarna, met een extra infanteriebataljon dat onder zijn bevel werd geplaatst, volgden 36 uur van de zwaarste man-tegen-man gevechten door de infanterie tegen een fanatieke vijand.
    Voornamelijk vanwege de onophoudelijke persoonlijke leiding van Brigadier Rockingham zowel overdag als ’s nachts had de 9 Canadian Infantry Brigade op 26 maart de dorpen Speldrop, Grietherbusch, Bienen, Millingen en Präst ingenomen, de vijand grote verliezen aan doden en gewonden toegebracht, meer dan 500 man gevangen genomen en het bruggenhoofd naar het noordwesten uitgebreid.

    Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste medaille.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met palmen op het lint.
    Croix de Guerre (1939-1945)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Toegekend op:
    1 januari 1946
    Aanbeveling:
    Deze officier meldde zich in 1933 bij de Non-Permanent Active Militia.
    Bij het uitbreken van de vijandelijkheden in 1939 werd hij in het Canadese leger (Active) geplaatst bij 1 Battalion, Canadian Scottish Regiment en ging als Captain met dit regiment in 1941 overzee..
    Op 20 augustus 1942 werd deze officier benoemd tot Company Commander bij de Royal Hamilton Light Infantry in de rang van Major en hij behield deze functie totdat hij op 14 april 1943 benoemd werd tot commandant van dit bataljon.
    Op 8 augustus 1944 werd hij bevorderd tot Brigadeer met het bevel over de 9 Canadian Infantry Brigade en voerde deze brigade aan gedurende de gevechten in noordwest Europa.
    Voor zijn leiding over de Royal Hamilton Light Infantry werd hij onderscheiden met de DSO en later met een Gesp op zijn DSO voor zijn leiding over de 9 Canadian Infantry Brigade.
    Na het einde van de vijandelijkheden in Europa keerde Brigadeer Rockingham naar Canada terug voor verdere dienst in de Pacific. Vanwege het beëindigen van de vijandelijkheden in het Verre Oosten verzocht deze officier om terugkeer naar de niet parate status.
    Brigadier Rockingham heeft een uitmuntende bijdrage geleverd aan het Canadese leger en zijn opmerkelijke prestaties worden beschouwd als zijnde erkenning waardig.
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Toegekend op:
    4 april 1946
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Toegekend op:
    3 augustus 1946

    Met "Palm".
    Officier in de Leopoldsorde / Officier de l'Ordre de Léopold
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Toegekend op:
    3 augustus 1946

    Met "Palm".
    Croix de Guerre 1940

    Bronnen

    • - Turnbull, J., Canada from afar – the Daily telegraph book of Canadian obituaries, Dundurn Press, Toronto, Canada, 1996
      - Second Supplement to The London Gazette Issue 37408 published on the 28 December 1945
      - Supplement to The Londdon Gazette Issue 37521 published on the 2 April 1946
      - Supplement to The London Gazette Issue 37853 published on the 14 January 1947
      - National Defence and the Canadian Forces
      - Royal Hamilton Light Infantry

    Foto