TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steen, van der, Hendrik Willem

Geboortedatum:
20 juni 1911 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
1 september 2009 (Voorschoten, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Henk van der Steen werkte, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, bij Shell in Den Haag. Met een paar vrienden voer hij op een oude garnalenboot richting Engeland. Halverwege werden ze opgepikt door een Engelse torpedobootjager. Via de Prinses Irenebrigade kwam hij als vrijwilliger in 1942 terecht in de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. In december 1943 vertrok de Troop naar Brits-Indië. Er werden maar enkele leden van No. 2 ingezet in de strijd tegen de Japanners. In augustus 1944 keerden de mannen terug naar Engeland om deel te nemen aan de bevrijding van het vasteland van Europa. Tijdens operatie Market Garden was Henk van der Steen ingedeeld bij de 101 (US) Airborne Division. De glider waarin hij zat, maakte een nogal harde landing in de omgeving van Son. Met moeite kon hij zichzelf uit het beschadigde vliegtuig bevrijden. In de dagen daarna trad hij op als verkenner, tolk en contactpersoon voor de Amerikanen. Toen de taak er op zat, werden de overgebleven mannen van No. 2 verzameld in Eindhoven. Allemaal kozen ze er vrijwillig voor om een maand later ingezet te worden bij de bevrijding van Walcheren. No. 2 Dutch Troop werd tijdens operatie Infatuate verdeeld over de eenheden die bij Vlissingen en Westkapelle aan land zouden gaan. Henk van der Steen was met 11 collega’s, onder leiding van luitenant De Ruiter, ingedeeld bij de eenheid die als eerste bij Vlissingen aan land zou gaan. In de vroege ochtend van 1 november 1944 werd de landing onder zeer zware omstandigheden uitgevoerd. De Nederlandse commando’s weerden zich danig in de hevige strijd die dagen duurde. In de nacht van 1 op 2 november maakte hij deel uit van de patrouille die de bezette scheepswerf ‘De Schelde’ binnendrong. De vijftien gevangengenomen Duitsers gaven belangrijke inlichtingen prijs. Daardoor konden mijnen onschadelijk worden gemaakt, sabotages worden voorkomen en de ’Willem Ruys’ worden gered. Op 7 november was Walcheren bevrijd. In 1945 demobiliseerde hij.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijk Dienstplichtig Korporaal
Eenheid:
No. 2 (Dutch) Troop, No. 10 (Inter-Allied) Commando, British Army
Toegekend op:
12 mei 1951
Voordracht:
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden, door zich reeds in 1942 geheel vrijwillig te hebben gemeld voor indeling bij een Brits zogenaamd "Commando" of ander onderdeel:
1e. op 17 september 1944, ingedeeld bij de 101 American Airborne Division, nabij Son te landen en gedurende enige dagen goede diensten te bewijzen.
2e. op 1 november daaraanvolgende, ingedeeld bij No. 4 Commando, na per boot te Vlissingen te zijn geland en de vijandelijke linies te zijn gepasseerd, in de nacht van 1 op 2 november, behorende tot een patrouille onder bevel van een luitenant, met deze patrouille de door de vijand bezette scheepswerf "De Schelde", alwaar het schip "Willem Ruys" op stapel stond, binnen te dringen en behulpzaam te zijn bij het aldaar afvoeren van vijftien krijgsgevangenen, die zich hadden overgegeven en die daarna waardevolle inlichtingen verstrekten over de ligging van aldaar aanwezige mijnen en voorbereidende vernielingsarbeid aan deze werf."

Koninklijk Besluit dd. 12 mei 1951.
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkregen met gespen.
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen

Foto

Thema's