TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grinberg, Albert "Robert Martin"

Geboortedatum:
30 maart 1913
Dienstnummer:
313234
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Radiotelegrafist van het Acolut circcuit, geleid door Robert Lyon aka Gibert Calvertl en Jean Coleman.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier kwam begin 1943 bij het verzet en werd door een Brits officier in het gebied rond Lyon opgeleid als radiotelegrafist. Grinberg begon zijn operaties in oktober 1943 en werkte onafgebroken tot september 1944.
Vanwege de arrestatie van andere telegrafisten moest Grinberg het werk doen voor vier verschillende netwerken maar ondanks overwerk en grote mentale druk vanwege de noodzaak, waakzaam te blijven voor acties van Duitse peilwagens en agenten van de Gestapo miste hij zelden een uitzending. Met zijn onvermoeibare plichtsbesef maakte hij grootschalige levering van wapens mogelijk aan de F.F.I. in de gebieden rond Lyon, Saint Etienne en het departement Saone et Loire.
Grinberg ontsnapte bij diverse gelegenheden maar nauwelijks aan arrestatie, in het bijzonder in mei 1944 toen de Gestapo het huis in Aix-les-Bains kwam doorzoeken waar hij werkte. Zijn koelbloedigheid en tegenwoordigheid van geest redden hem bij deze en diverse andere gelegenheden.
Voor zijn toegewijde diensten aan het verzet en voor de moed die hij toonde bij de uitvoering van zijn werk onder zeer gevaarlijke omstandigheden, wordt geadviseerd deze officier te benoemen tot lid in de Order of the British Empire. (Military Division.)
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 10.9.45
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto