TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Groeneveld, Johannes

Geboortedatum:
11 februari 1911 (Rockanje, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 december 1944 (Rockanje, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Rockanje
Graf: M2.
Dienstnummer:
niet bekend (unknown)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Johannes heeft gedient als soldaat bij de afdeling van de Bijzonderen Vrijwilligen Landstorm Oostvoorne (14 R.I.)

Tijdens de oorlog had Johannes Groeneveld thuis een radio verborgen. Hij luisterde regelmatig naar het Hollandse nieuws uit Engeland en vertelde daarover dan aan Cornelis Langendoen, bij wie de Nederlanderse SS-er Gerrit van Noort ondergedoken zat, die gedeserteerd was. Toen de deserteur opgepakt werd heeft hij Groeneveld en de anderen verraden. Johannes woonde aan de Lodderlandsedijk nr. 9 en was op het moment dat de Duitsers hem kwamen ophalen niet thuis. Hij was toen namelijk al ondergedoken. Toen hij echter hoorde dat de Duitsers bij hem thuis waren geweest en dat ze in zijn plaats zijn vader hadden meegenomen, besloot hij zich uit eigen beweging bij de Duitsers te melden.
Op diezelfde dag, 5 december 1944, werden nog verschillende andere personen opgepakt voor verhoor en overgebracht naar Brielle. De Waal en de Van der Zee's (vader en twee zonen uit Zwartewaal) werden met Johannes Groeneveld en Cornelis Langendoen uit de groep gehaald. De anderen kregen te horen dat deze zes personen zouden worden doodgeschoten. Zijzelf mochten naar huis. Op dezelfde dag werden de huizen van Cornelis Langendoen en Johannes Groeneveld in brand gestoken.

Hij werd samen met 5 anderen (C. Langendoen, W. de Waal, J. van der Zee, W. van der Zee en H. van der Zee) gefusilleerd in de duinen van Rockanje op 6 december 1944. Op 21 december 1944 werden op de zelfde locatie ook nog J. Hoogvliet en H. Hoogvliet gefusilleerd en begraven.

Na de oorlog zijn de uit Rockanje afkomstige personen begraven op begraafplaats Maria Rust. Op 6 december 1946 werd hier het monument onthuld.

Na de oorlog wordt Inselkommandant E.E. Schermuly voor zijn rechteloos handelen veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Zijn naam is ook vermeld op het Monument Fusillade 6 December 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen