TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vercoe, Victor

Dienstnummer:
220648
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Vercoe sprong in 1943 boven Joegoslavië als lid van een bijzondere SOE missie voor hulp aan Generaal Mikhailovich tot de Britse steun overging op Maarschalk Tito.
Hij zat gevangen in Colditz en werd in januari 1945 gerepatrieërd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Balkans & Middle East Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Captain Vercoe werd in september 1943 boven Joegoslavië afgeworpen als lid van een Britse verbindingsmissie. Tijdens de landing raakte hij zwaar gewond en lichamelijk nergens toe in staat. Tijdens de volgende zes maanden tot aan zijn arrestatie door de vijand toonde hij een opmerkelijke hoeveelheid kracht in omstandigheden die uiterst zwaar waren, zeker voor een kreupele die voortdurend hevige pijn leed.
Hoewel hij geen actief leven kon leiden was de bijdrage van Captain Vercoe aan het aanknopen en onderhouden van goede relaties met de Joegoslaven in oost Servië – een belangrijk onderdeel van de missie – zeer opmerkelijk: met zijn moed en geestkracht verdiende hij het respect en de bewondering van alle Joegoslavische officieren en manschappen waarmee hij in contact kwam. Hij werd in maart 1944 gevangen genomen.
Brigadier E.F. Davies rapporteert als volgt over de periode na zijn arrestatie: 'Ik was van 16 april 1944 tot 12 januari 1945 voortdurend bij Captain Vercoe. Van april tot september 1944 zaten we gevangen in een concentratierkamp, een burgergevangenis, een strafkamp, een vernietigingskamp, een militaire gevangenis en in de cellen van een StaLag.
De omstandigheden waren altijd uiterst zwaar en de houding van Gestapo en Wehrmacht tegenover ons zeer dreigend. Er was voortdurend weinig hoop op overleven. Voor een normale, fitte man zouden de omstandigheden al zwaar zijn. Captain Vercoe had echter een ongenezen breuk van het rechterdijbeen en twee gebroken armen die verkeerd gezet en pijnlijk waren. Ik wist dat hij heel erg leed. De Duitsers gaven hem geen medische of chirurgische behandeling.
Hij stelde steeds een voorbeeld van geestkracht en opgewektheid met opgeheven hoofd. Ik hoorde eens Gestapo officeren op dreigende toon tegen hem schreeuwen. Hij bleef onverstoorbaar, waardig en glimlachend, leunend op zijn krukken, alsof het een goede grap was. We bewonderden allemaal zijn moed. Ik heb hem nooit somber of depressief gezien. Hij toonde de Duitsers onze beste kwaliteiten'.
Hoewel Captain Vercoe niet in staat was zijn misssie uit te voeren als bedoeld droeg hij met zijn grote moed en geestkracht ongetwijfeld en op een indirecte maar waardevolle wijze bij aan de Geallieerde zaak, zowel in Joegoslavië als met zijn invloed op vele Britse medegevangenen.
Ter erkenning van zijn geestkracht en zijn grote bijdrage aan het moreel gedurende 19 maanden van wanhopige moeilijkheden en gevaar wordt geadviseerd deze Britse officier te benoemen als Lid van de Distinguished Service Order.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 15.9.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto