TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Castle, Harold George

    Dienstnummer:
    102541
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    15 oktober 1939: Second Lieutenant

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    2nd Lieutenant (2e Luitenant)
    Eenheid:
    No. 2 Reception Camp, II Corps, British Army
    Toegekend op:
    20 december 1940
    Aanbeveling:
    Op 29 mei 1940 voerde 2nd Lt. Castle het bevel over ongeveer 60 man die de noordelijke oever van het kanaal bezet hielden dat ten noordoosten van Wulpen lag. Gedurende de dag behield hij, ondanks vijandelijk mitrailleurvuur en zware mortierbeschietingen, zijn positie en leidde goed gericht geweervuur op vijandelijke troepenconcentraties en kleine groepen die probeerden het kanaal over te steken. Hij stelde een fraai voorbeeld met zijn energie en volledige minachtingvoor eigen veiligheid en speelde een grote rol bij het voorkomen dat de vijand het kanaal overstak.
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
    Eenheid:
    1st Battalion Royal Sussex Regiment, 7th Indian Infantry Brigade, 4th Indian Infantry Division, British Indian Army
    Toegekend op:
    14 oktober 1949
    Aanbeveling:
    Gedurende het verblijf van het bataljon in Griekenland zijn de diensten van Major Castle bij het herstellen van het gezag van de Griekse regering en het leveren van voorraden aan de meest behoeftigen opmerkelijk geweest. Met zijn tact en zijn vasthouden aan fair play won hij het respect en zelfs de bewondering van de meest reactionaire elementen in Macedonië. Hij toonde zijn grote kwaliteiten voor het eerst toen hij optrad als verbindingsofficier tussen het H.M. Consul-generaal in Saloniki, Mr. Repp CMG en Generaal Bavidzis. Hij was aanwezig bij hun noodlottige conferentie in Hotel Axios die zonder zijn onvermoeibare inspanningen wellicht nooit plaats had gevonden. Op 24 februari leidde deze officier de eerste troepen naar Kilkis om inlichtingen uit de eerste hand in te winnen over de toestanden in door E.A.M. bezet gebied. Het welkom dat hem en zijn troepen ten deel viel was dreigend maar door goed overleg tussen Major Castle en de plaatselijke leiders van het E.A.M. werden uitstekende relaties aangeknoopt die zelfs zo ver gingen dat er een uitstekend en officieel diner werd gegeven ter ere van hem en zijn officieren. Op grond van de slimme conclusise, uit dit gedetailleerde rapport getrokken door Major Castle over deze operatie werd waardevolle plannnig voor de toekomst veel eenvoudiger. Toen het bataljon vanuit de regio Saloniki naar Drama vertrok werd deze officier verantwoordelijk gesteld voor het onderzoek nar alle verhalen over wreedheid en vervolgingen.[…] Na vele dagen van voorzichtige verkenningen van dorpen in het grensgebied met Bulgarije, vestigde Major Castle op 22 april een detachement in het verwoeste dorp Levroyia midden in een groot gebied waar de dorpelingen naar toe waren gevlucht, bang als ze waren voor bendes bandieten. Door het intensieve patrouilleren door zijn troepen en het voortdurend ontdekken van wapens van het E.A.M. herstelde Major Castle het vertrouwen en een normale manier van leven in dit gebied. Het was in deze periode dat hij de eerlijke verdeling van UNERA voorraden en kleding op zich nam; in dit E.A.M. gebied geen gemakkelijke opgave. Bij zijn terug keer naar Drama onderhandelde hij met de nationale leider Anton T*ous en door zijn sluwe en vastberaden maar tactische omgang met deze kleurrijke persoonlijkheid kreeg hij veel waardevolle hulp van hem bij het oprollen van wapensmokkel en bendes bandieten.

    Bronnen

    Foto