TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Martin, Geoffrey Vardon

Overlijdensdatum:
1976
Dienstnummer:
130721
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Geoffrey Vardon Martin kreeg in 1940 zijn aanstelling. Hij raakte gewond in Normandië waardoor hij een been moest missen en werd in april 1945 onderscheiden met het Military Cross. Hij was ook een geliefde leraar

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
"B" Company, 1st Battalion Suffolk Regiment, 8th Infantry Brigade, 3rd Infantry Division, British Army
Toegekend op:
5 april 1945
Aanbeveling:
Op 12 oktober 1944 voerde Major Martin het bevel over B Company, de voorste compagnie op links tijdens de aanval op Overloon. De taak van de compagnie bestond uit het verkrijgen van vaste voet in het westelijk deel van het dorp en het gebied dat aan de comapgnie was toegewezen te zuiveren van vijanden. Zo dicht mogelijk oprukkend achter het spervuur kwam B Compagnie al snel bij het doel, ondanks nauwkeurig vijandelijk mortiervuur. Gedurende de opmars erheen en tijdens de huis tot huis gevechten ging Major Martin altijd voorop, zijn pelotons leidend en zijn mannen aanvurend.
In het dorp zelf greep Major Martin een PIAT toen hij hoorde er een Pantertank gezien was, rende onder mortiervuur naar voren kon nog net een schot lossen op de tank die om een bocht verdween. Vervolgens werd in een buitenwijk van het dorp een Panter ontdekt waarvan een wielstel kapot was geschoten door iets wat heel goed een treffen van een PIAT bom had kunnen zijn.
Gedurende de actie stelde Major Martin een inspirerend voorbeeld van leiderschap en persoonlijke moed en het succes van zijn compagnie was in niet geringe mate aan zijn eigen inspanningen te danken.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto