TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peckham, George Edward

Geboortedatum:
27 november 1908 (Cresco/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 september 1998
Begraven op:
Barrancas National Cemetery
Vak: 35-A. Rij: 0. Graf: 236.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Selfridge (DD-357), U.S. Navy
Toegekend op:
17 augustus 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Operations Officer bij de staf van een eskader destroyers in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens WO 2. Tijdens een fel en langdurig gevecht tegen numeriek sterkere vijandelijke oppervlakte eenheden, leverde Commander Peckham waardevolle diensten door het vaardig evalueren van de tactische situatie en het nauwkeurig doorgeven van de bevelen van de eskadercommandant, ondanks aanhoudend en vastberaden zwaar vijandelijk vuur. Met zijn deskundige professionele vaardigheden en gezonde oordeel, passend binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine droeg hij wezenlijk bij aan het succes van onze troepen in deze vitale sector.

Commander in Chief Pacific: Serial 2590
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Selfridge (DD-357), U.S. Navy
Toegekend op:
18 november 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Selfridge (DD-357) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen voor Velle Lavella op de Solomoneilanden in de nacht van 6 op 7 oktober 1943. Commander Peckham had de gevaarlijke opdracht gekregen om een poging van vijandelijke troepen, belegerde Japanse troepen uit het gebied te evacueren, te onderscheppen en te voorkomen. Hij naderde onmiddellijk tot op 7.000 meter, bond onbevreesd de strijd aan met 9 vijandelijke schepen en lanceerde een verwoestende torpedo aanval gevolg door nauwkeurig en effectief kanonvuur. Toen de andere twee schepen van zijn flotille tijdens het furieuze gevecht zwaar beschadigd raakten en zich moesten terugtrekken, zette hij moedig met zijn schip het gevecht voort tot de vijand was afgeslagen. Hoewel de zwaar beschadigde Selfridge gevaar liep te kapseizen en te zinken, werkten hij en zijn heldhaftige bemanning onvermoeibaar aan noodreparaties en brachten het schip veilig terug in de haven. Commander Peckham droeg met zijn uitmuntende tactische kennis en inspirerende leiding onder moeilijke omstandigheden aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van een of meer vijandelijke schepen en het beschadigen van 3 andere. Zijn dappere actie en zijn toegewijde plichtsbesef, zonder acht te slaan op eigen veiligheid, pasten binnen de beste tradities van de marine en strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander South Pacific: Serial 002452-002453 (tweede SSM als gold star op het lint ontvangen)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Waldron (DD-699), U.S. Navy
Toegekend op:
8 april 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Waldron (DD-699) in actie tegen vijandelijke troepen in Japanse thuiswateren van 10 februari tot 4 maart 1945. Op 18 februari, in het donker manoeuvreerde Commander Peckham zijn schip vaardig en ramde een piketschip dat probeerde door het destroyerscherm te breken en bracht het tot zinken. Daarmee droeg hij wezenlijk bij aan de bescherming van de Task Group en het latere succes van de operatie. Zijn professionele vaardigheden en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander, 1st Carrier Task Force: Serial 0328 (derde SSM als tweede Gold Star op het lint ontvangen)

Bronnen