TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Toler, David Arthur Hodges

Geboortedatum:
13 september 1920 (Holmes Chapel/Cheshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
19 november 2009
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Militaire carriere:
1941: Colstream Guards
1946: Assistant adjutant at RMA Sandhurst
?: Bigade major of 4th Guards Brigade
1960: UK liaison officer to the US Army Continental Command at Fort Monroe, Virginia
1962: CO, 2nd Battalion, Coldstream Guards
1964: Regimental lieutenant-colonel
1965: CO, 4th Guards Brigade
?: Deputy commandant of the Staff College
?: GOC East Midland District
1973: Retired
1974-1977: Emergency planning officer for Lincolnshire County Council
1979-1984: Honorary colonel of the Royal Anglian Regiment (Lincolnshire)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards, 24th Guards Brigade, 56th (London) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
18 oktober 1945
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke dapperheid en plichtsbesef.
Op 14 april 1945, ten noorden van Filo, kreeg de compagnie van Major Toler opdracht om een sterke vijandelijke stelling aan te vallen en te veroveren die de opmars ophield en die al eerder 2 aanvallen door andere eenheden had afgeslagen. Major Toler had een groep tanks en een groep M 10s onder zijn bevel. Tijdens zijn verkenningen werd er hevig geschoten met kanonnen en mortieren en toen de aanval werd ingezet, werd het voorste peloton door zwaar vuur van kleine wapens opgehouden. Major Toler ging onmiddellijk naar voren om de vijandelijke posities nauwkeurig te bepalen zodat hij zijn tanks en M 10s opnieuw kon opstellen voor een 2de aanval. De hele tijd werd er heftig geschoten met kanonnen en kleine wapens waardoor elke beweging gevaarlijk werd en nog meer vuur aantrok.
Nadat hij zijn plan had gemaakt leidde Major Toler zijn compagnie in de aanval op de stelling, nam 80 man gevangen en doodde vele andere. Het was door Major Toler’s voorbeeld en volledige minachting voor eigen veiligheid, zowel tijdens de opmars als tijdens de aanval op de stelling dat dit succes mogelijk werd. Major Toler stelde zich bloot aan alle gevaren en met zijn koelbloedigheid onder zwaar vuur boezemde hij de mannen onder zijn bevel vertrouwen in.
Op 19 april 1945 kreeg de compagnie van Major Toler weer bevel om dit keer een brug over het kanaal bij Porto Verrara aan te vallen en te veroveren. De oever van het kanaal werd sterk verdedigd maar onder zwaar dekkingsvuur kwam Major Toler tot binnen 100 meter van de brug en slaagde erin een peloton over het kanaal te zetten. Hij toonde weer volledige minachting voor eigen veiligheid onder intens vuur van kleine wapens en mortieren op zijn hoofdkwartier. Zijn voorbeeld was weer boven alle lof verheven en zijn vastberadenheid was een belangrijk instrument voor het verdrijven van de vijand van zijn front.
Hij heeft zich bij deze en andere gelegenheden bewezen als een leider op het hoogste niveau en toont onder zwaar vuur de grootste koelbloedigheid.
Military Cross (MC)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards
Toegekend op:
1 januari 1963

Commanding Officer,
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto