TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McPhail, Alexander

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Sergeant
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards, 1st Guards Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
7 december 1944
Aanbeveling:
Lance Sergeant McPhall voerde op 15 juli 1944 het bevel over de voorste sectie tijdens de aanval op Punt 501 (Monte Ligano). Toen hij de top naderde leidde hij zijn mannen verder onder zwaar vuur van Spandaus en kleine wapens; op een cruciaal moment in de strijd realiseerde hij zich dat het meeste vuur afkomstig was uit een zwaar versterkte Duitse loopgraaf. L/Sgt McPhall rende het open terrein op en vuurde twee bommen af met zijn PIAT op een afstand van slechts 20 meter waardoor hij de versterking uitschakelde en zijn peloton in staat stelde posities in te nemen.
Later in het gevecht commandeerde hij het peloton toen de officier buiten gevecht werd gesteld en toonde opmerkelijk leiderschap en was een inspiratie voor de Guardsmen. Met zijn snelle actie, koelbloedigheid en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid voorkwam hij ongetwijfeld dat de resterende Duitsers een tegenaanval konden inzetten.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto