TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Swabey, Maurice Edward

Dienstnummer:
SR598207V
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Commanding Officer, Company B, Special Service Battalion, 11th South African Armoured Brigade, 6th South Arfican Armoured Division, South African Army
Voordracht:
"Wegens verdienste bij Empoli, Italië, van 13 tot 18 oktober 1944. Als compagnieskommandant, Company B, leidde Major Swabey de aanval op een belangirjk doel, welke al twee maal verloren was gegaan aan een vijandelijke eenheid, en door briljant leiderschap wist hij zijn manschappen zodanig te inspireren dat zij zware verliezen toebrachten aan de vijand en het object wisten in te nemen.
Nadat het object was ingenomen, vervolgde hij met het consolideren van de positie onder zwaar mortier en granaatvuur, een uitstekend voorbeeld neerzettend voor zijn officieren en manschappen door de posities zelf te bezoeken en contact te onderhouden met de eenheden aan zijn flanken.
Tegen het vallen van de nacht had hij het eigen artillerie- en mortiervuur zo effectief ingezet dat de overblijfselen van de vijand zich gedemoraliseerd en uiteengeslagen moesten terugtrekken.
Gedurende de gehele actie heeft Major Swabey buitengewone fisieke en geestelijk uithoudingsvermogen getoond en zijn uitstekende leiderschap droeg bij tot het succes van de Geallieerde Legers in Italië."
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Silver Star Medal voordracht

Foto