TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mackrell, Gyles "The Elephant Man"

Geboortedatum:
9 oktober 1888
Overlijdensdatum:
20 februari 1959 (Saxmundham/Suffolk, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
“B” Flight, No. 114 (Hong Kong) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
3 juni 1919
Wegens verleende waardevolle diensten in het kader van de militaire operaties aan de noordwestelijke grens van India en in oost en zuid Perzië in de periode tussen 1 april 1917 en 31 mei 1918.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Octavius Steel and Company Calcutta
Toegekend op:
29 januari 1943
Aanbeveling:
Mr. Mackrell, die de leiding had over het olifantentransport, hoorde dat een aantal vluchtelingen probeerde Assam te bereiken via de Chaukanpas. In uiterst slecht weer dreef hij zijn olifanten in geforceerde mars over een route die tot dan toe als onpraktisch werd beschouwd. Met groot persoonlijk gevaar en na enkele mislukte pogingen leidde hij ze over de snel stromende rivier waarvan de bodem bestond uit losliggende stenen. Hij redde zo 68 sepoys en 33 anderen die van honger dreigden om te komen. Zonder medische hulp voedde en verzorgde hij ze tot ze fit genoeg waren om verder te gaan. Hij kreeg hoge koorts maar bleef achter en was verantwoordelijk voor het redden van de levens van meer dan 200 personen. Mr. Mackrell toonde het grootste initiatief en persoonlijke moed en riskeerde gevaren die gemakkelijk fataal hadden kunnen aflopen.

Toen Mackrell werd voorgedragen voor een pasende onderscheiding stelde Sir E.R. Knox van de Treasury Honours Committee bij het vaststellen van het percentage levensgevaar, dat het voor de George Medal grofweg op 50 tot 80% lag.
George Medal

Bronnen

Foto