TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wheeler, James Henry

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warden
Eenheid:
ARP Liverpool, Air Raid Precautions (ARP), Home Office, British Government
Toegekend op:
17 juni 1941
Aanbeveling:
James Wheeler was part time luchtbeschermer in Liverpool. Zijn grote, moedige actie vond plaats tijdens een bombardement op de stad. Later deed hij bescheiden verslag over zijn actie, hij zei dat hij geen eer wilde. Politie sergeant Littledale hielp hem door een steun vast te houden om te voorkomen dat er meer puin viel.
Huizen werden door HE bommen verwoest en een vrouw en kind raakten opgesloten. Mr Wheeler begon het puin weg te halen terwijl een muur werd gestut om te voorkomen dat hij omviel. De brokstukken van het naastliggende huis stonden in brand en er ontsnapte gas. Wheeler werkte zich naar een nis gevormd door de dakbalken. Elke verkeerde beweging zou rampzalig zijn want de balken en de muur zouden op hem zijn gevallen. Er drong rook in de nis maar op handen en voeten en een zakdoek voor zijn mond bleef hij een uur bezig en redde een vrouw en een kleine jongen. Wheeler stortte in toen hij de plek verliet maar kwam weer bij en ging een ander zwaar beschadigd huis binnen om het reddingswerk voort te zetten.
George Medal

Bronnen

Foto