TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Potter, Marwood Armstrong

Geboortedatum:
juli 1921 (Warkworth/Ontario, Canada)
Dienstnummer:
R188018/J96645
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

In Toronto in dienst gekomen, 17 augustus 1942. Aanstelling verkregen na opleiding bij No. 9 BGS. In januari 1944 krijgsgevangen gemaakt bij Berlijn toen hij uit zijn vliegtuig was gesprongen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 419 (Moose) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
19 oktober 1945
Aanbeveling:
Deze officier heeft aan veel operationele missies deelgenomen waarbij hij opmerkelijke vastberadenheid en moed heeft getoond. In augustus 1943 heeft hij een Focke Wulf Fw 190 neergeschoten. In januari 1944 was Flight Sergeant Potter staartschutter in een vliegtuig dat deelnam aan een aanval op Berlijn. Op een kleine 100 kilometer van het doel werd zijn toestel door een nachtjager aangevallen en de staartkoeperl raakte beschadigd. Ondanks dat beantwoordde F/Sgt Potter het vuur. Er ontplofte toen een granaat in de koepel waardoor enkele mitrailleurs buiten gebruik raakten en F/Sgt Potter gewond raakte. Hoewel hij verward was en bloedde, bleef hij de vijand bestrijden door zijn koepel handmatig te bedienen en hij vuurde zo nauwkeurig dat de vijandelijke jager brandend neerstortte. Op de thuisvlucht nam F/Sgt Potter de taken van de boordwerktuigkundige over die gesneuveld was en verleende zijn gezagvoerder alle mogelijke steun maar nog boven vijandelijk gebied werd het lamgeschoten toestel weer geraakt, dit maal door luchtafweervuur en de bemanning moest het toestel verlaten.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto