TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cochrane, Walter Arthur

Dienstnummer:
F6171
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
3rd Canadian Anti-Tank Regiment, Corps Troops, II Canadian Corps, First Canadian Army, Canadian Army
Toegekend op:
6 oktober 1945
Aanbeveling:
Ter erkennnig van dappere en opmerkelijke prestaties in noordwest Europa.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
3rd Canadian Anti-Tank Regiment, Corps Troops, II Canadian Corps, First Canadian Army, Canadian Army
Toegekend op:
10 november 1945
Aanbeveling:
Sergeant Walter Arthur COCHRANE diende bij het 3rd Canadian Anti-Tank Regiment vanaf de landing op de stranden van Normandië tot aan het einde van de vijandelijkheden in Duitsland. Tijdens elke actie waarbij zijn batterij betrokken was, gedroeg hij zich op voorbeeldige wijze en vormde een voortdurende bron van inspiratie, moed en vindingrijkheid voor zijn mannen. Bij talloze gelegenheden heeft deze NCO een opmerkelijke graad van moed en koelbloedigheid getoond, zelfs wanneer deze kwaliteiten als gewoon werden beschouwd.
Op 3 maart 1945, in de buitenwijken van Xanten in Duitsland was het duidelijk dat de vijand een tegenaanval voorbereidde op het hoge terrein dat door onze troepen werd bezet. Deze rug was van vitaal belang voor de verdediging van dit gebied door de vijand en er was anti-tankgeschut opgesteld van de eenheid waarin Cochrane pelotonssergeant was. Er werd gemeld dat vijandelijke tanks optrokken naar de positie en onze infanterie voelde zich wat ongemakkelijk tegenover een tankaanval omdat ze maar weinig gelegenheid hadden gehad het terrein te consolideren. Een wachtpost nam plotseling een vijandelijke tank waar op ongeveer 300 meter en rapporteerde dat aan deze NCO. Omdat het onmogelijk was het vuur op deze tank te openen vanwege zijn lage positie, bemande Sgt Cochrane een van zijn zelf-rijdende anti-tankkanonnen en bracht het dapper in een gunstige positie. Op een afstand van nog geen 200 richtte Sgt Cochrane het geschut op de vijandelijke tank en door zich onbevreesd bloot te geven voor beter zicht, gaf hij bevelen aan de geschutsbemanning waardoor die in staat was, ondanks de invallende duisternis, de vijandelijke tank uit te schakelen.
Door deze actie viel niet alleen de onmiddellijke dreiging van een tegenaanval weg maar onze infanterie werd er in hoge mate door aangemoedigd waardoor het moreel van de tegenstander daalde en hij het gebied onmiddellijk ontruimde.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto