TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reitsema, Jan

Geboortedatum:
13 oktober 1894 (Adorp)
Overlijdensdatum:
18 oktober 1968 (Laren, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jan Reitsema was onderwijzer en directeur van de Berg-Stichting. Als niet-Joods echtpaar werd hij samen met zijn vrouw Tine in 1929 benoemd tot directeur van de Berg-Stichting, een Joods kindertehuis in Laren (N.H.).

In de zomer van 1942 kreeg hij van de Duitsers het bevel de gebouwen per 1 december te ontruimen. Hij huurde toen in het geheim een aantal panden aan het Rapenburg in Amsterdam en verhuisde met kleine groepen kinderen en verzorgers.

Tevens ging hij de Berg-Stichting een Mischlingenheim noemen, een tehuis voor kinderen die slechts half-Joods waren. Hiermee won hij tijd om onderduikadressen te vinden.

Op 2 augustus 1943 werd hij door de SD gearresteerd op verdenking van het helpen van een onderduiker. Na zijn vrijlating bleken de resterende 48 weeskinderen en 4 stafleden te zijn gedeporteerd.

Door zijn toedoen hebben meer dan de helft van de 110 kinderen de oorlog overleefd en ontving hiervoor in 1964 de Yad Vashem-onderscheiding.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1964
Yad Vashem-decoration

Bronnen