TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Halberstadt, Robert Christiaan

Geboortedatum:
1920
Overlijdensdatum:
3 februari 1943 (Soerabaja, Nederlands-Indië)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Op 29 april 2016 reikte de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht het Mobilisatie Oorlogskruis uit als postume onderscheiding aan de nabestaanden van Sergeant-Vlieger Robert Christiaan Halberstadt, die bij de verdediging van Nederlands-Indië sneuvelde. Halberstadt vloog bij de 2e Jachtvliegafdeling, welke was uitgerust met de moderne Curtiss Wright CW21B Interceptor. Bij een Japanse luchtaanval op Soerabaja op 3 februari 1942 werd de eenheid van Halberstadt ingezet tegen een enorme overmacht in de lucht, waarbij zijn toestel werd neergeschoten.

Het verhaal van Halberstadt is een heel bijzonder verhaal. Een liefdesverhaal met een tragisch einde. Net als Hogenes was de Alkmaarder pas 23 jaar oud toen hij het leven liet. Hij is dan net drie maanden getrouwd met Nel, die als koerierster werkzaam is in Soerabaja. Nel moet op 3 februari 1942 voor haar werk naar de luchtbasis. Plotseling begint het luchtalarm te gillen en wordt zij een loopgraaf ingetrokken om te schuilen. De bevolking huivert. Boven hen vindt een heftig gevecht plaats tussen Japanse jagers en de vliegers van het Nederlands Indisch leger. Nel herkent het vliegtuignummer van haar man. Hij schiet een Japanse jager neer. Onmiddellijk daarna volgt een knal. De tijd staat stil. Halberstadt wordt net als Johannes Hogenes zelf geraakt. Brandend neemt Halberstadt een duik uit zijn vliegtuig, zijn vrouw kijkt versteend toe. Een dag later hoort ze dat haar man is verongelukt. Lichaam en vliegtuig blijken onvindbaar en veronderstelt wordt dat deze verdwenen zijn in de moerasachtige substantie van het landschap. Nooit heeft Robert geweten dat zijn vrouw in verwachting was. Het meisje wordt later Roberte Halberstadt genoemd. Ze overleed in 2013. Haar familie reisde naar met haar as naar Indonesië om het in het water te strooien op de plek waar haar vader was overleden. Van Robert Halberstadt zelf, wordt later alleen een penning gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Vlieger
Eenheid:
2e Afdeling, IVe Vliegtuiggroep, ML-KNIL
Toegekend op:
29 april 2016
Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK)

Bronnen

Foto