TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burley, Philip Kenneth

Geboortedatum:
27 maart 1920 (Birmingham)
Overlijdensdatum:
8 juli 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Berlijn
Vak: 7. Rij: C. Graf: 7.
Dienstnummer:
149874
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Philip Burley was de jongste van vier kinderen. Zijn enige broer Oliver was ook piloot en vloog gedurende een groot deel van de oorlog met Wellingtons vanaf Aden.
Philip Burley sneuvelde op 8 juli 1944 in Mosquito MM 147 ten west van Granzow, 9 km wnw van het centrum van Kyritz tijdens een vlucht naar Berlijn. Hij vloog No. 107 & 692 Squadron.

Bevorderingen:
? Leading Aircraftman
4 oktober 1941: Pilot Officer on Probation (emergency)
1 oktober 1942: ? Flying Officer on Probation (war sub)
4 oktober 1943: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 107 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 april 1943
Aanbeveling:
F/O Burley heeft sinds mei 1942 bij dit squadron gediend en heeft bij alle gelegenheden getoond een goed en vastberaden piloot te zijn geweest, zowel in aanvallen van geringe hoogte als in het formatie vliegen op grote hoogte. Bij twee gelegenheden heeft hij zijn toestel, nadat het door vijandelijk vuur zwaar beschadigd was geraakt, veilig naar de basis teruggevlogen. In juli 1943 heeft deze officier zijn aanval op de mumitiefabriek in Sluiskil met groot succes doorgezet; vanaf boomtop hoogte en onder zwaar en nauwkeurig luchtafweervuur. Drie dagen later deed hij nog een vastberaden aanval op een hoogte van 50 voet op een vijandelijk vliegveld en wierp ondanks hevige tegenstand zijn bommen af op de parkeerplaatsen. In december 1942 leidde F/O Burley met grote vastberadenheid een aanval met een aantal toestellen op de radiofabriek van Philips in Eindhoven hoewel bij het passeren van de Nederlandse kust, de ruit van zijn waarnemer door vogels kapot gegaan was en alle kaarten weggewaaid.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto