TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gomand, Charles

Geboortedatum:
8 december 1909 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
4 juli 1975 (Beiroet, Libanon)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Na de oorlog keerde Gomand naar Tunesië terug en werkte op diverse ambassades in het Midden-Oosten

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
oktober 1942
British Empire Medal (BEM & EGM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Allied Force Headquarters, British Army
Toegekend op:
7 september 1943
Historie:
1) Zijn geschiedenis is al opgetekend tot augutus 1942 toen hij werd voorgedragen voor een BEM die hem in oktober werd verleend.
2) Eind december 1942 werd hij met zijn vriend Walter Borg op het Cap Bon schiereiland aan land gezet. Onder uiterst moeilijke omstandigheden slaagde hij erin zich in Tunis te vestigen. In dezelfde periode moest hij een schuilplaats regelen voor twee gestrande Britse officieren.
3) Hij begon onmiddellijk aan zijn eerste taak: het herstellen van de verbindingen. De hele opzet in Tunis liep gevaar uiteen te vallen vanwege het gebrek aan een radiotechincus en onbegrip tussen groepen.
4) Hij voerde deze taak met het grootste succes uit en verzekerde de verbindingen van alle groepen. Het herstel van alle apparatuur, de keuze van zendkristallen en schema's lag noodzakelijkerwijs in zijn handen. Deze verantwoordelijkheid is ongewoon en alleen zijn betrouwbaarheid, vaardigheid en kennis van onze methoden deden ons erop vertrouwen dat hij resultaten zou bereiken.
5) Na twee maanden had hij bovendien een organisatie opgezet die in de laatste zes weken van de campagne in Tunesië evenveel berichten verstuurde als elke andere groep en die tot het allerlaatst bleef doorwerken.
6) Het werk van Gomand is uitstekend, gezien het feit dat hij in Tunis bekend was, veroordeeld was tot 25 jaar gevangenschap en dat de meeste groepen die hij voortdurend hielp werden gearresteerd. Zijn moed, zijn moreel en zijn scherpzinnigheid onder de gevaarlijkste omstandigheden waren voorbeeldig.
Aanbeveling:
7) DCM of DSO afhankelijk van status
8) Gomand is aan het A.F.H.Q. toegevoegd voor speciale taken.
Getekend: H.R Alexander, Generaal. Opperbevelhebber 15th Army Group
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto