TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ekkers, Sipke

Overlijdensdatum:
31 januari 1945 (Holwerd, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Bijzondere Begraafplaats Holwerd
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sipke Ekkers, Expediteur, lid verzet, overleden in Holwerd, 31-01-1945, 35 jaar.

Het graf heeft een 2 meter hoog en smal zuiltje, bekroond met een gebeeldhouwde vlam en de Nederlandse leeuw in reliëf, genaamd: "Toortsen branden op de terpen".

Tekst op de zuil:

FALLEN YN 'E STRIID
TSJIN ÛNRJOCHT EN SLAVERNIJ
DAT WIJ YN FREDE FOAR
RJOCHT EN FRIJDOM WEITSJE

GEVALLEN IN DE STRIJD
TEGEN ONRECHT EN SLAVERNIJ
OPDAT WIJ IN VREDE VOOR
RECHT EN VRIJHEID WAKEN

De familie Ekkers had op een avond een onbekende neef voor de deur staan, die bij hun om een onderduikadresje kwam vragen. De nacht mocht hij, Lieuwe Braaksma, bij Sipke op de kamer slapen. Hier vertelde Sipke Lieuwe over zijn illegale bezigheden, als het hebben van een wapen en het plegen van overvallen. Deze informatie speelde Braaksma door aan Duitsche S.D.-mannen. De Einsatzkommando Belgien ondernam na aandringen van Braaksma eindelijk actie. Braaksma ging mee als gids. Bij de zoektocht naar Sipke, die onder het hooi verstopt zat, werd Sipke als een hond doodgeschoten. Zijn vader Jitze werd meegenomen.

Na de oorlog werd er 20 jaar tegen Braaksma geëist, zijn advocaat vroeg om een psychiatrisch onderzoek. Uitspraak van de rechter was als geëist: 20 jaar R.W.I. (met aftrek) en ontzetting uit de kiesrechten voor het leven. Sipke's vrouw Jacoba Veldema is bijna 50 jaar weduwe geweest. Ze stierf een dag voor haar 85ste verjaardag op 19 januari 1995.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • - Weiko Piebes

Foto