TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Warde, Ambrose Harry

Geboortedatum:
23 augustus 1921 (Burton-on-Trent/Staffordshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
30 juli 2011
Dienstnummer:
214768
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
15 november 1941: 2nd Lieutenant
29 december 1945: Lieutenant
23 augustus 1948: Captain
23 augustus 1955: Major
8 augustus 1959: retirement

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
42 Assault Regiment, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Deze officier voerde met opvallende dapperheid en veel initiatief zijn detachement aan tijdens de operatie die op 10 september begon, de verovering van Le Havre. Hij kwam samen met een andere AVRE door het eerste mijnenveld maar hij reed onmiddellijk met hoge snelheid op de eerste vijandelijke versterking af die de infanterie ophield. Een anti-tankkanon werd uitgeschakeld voordat dat het vuur kon openen, net zoals enkele mitrailleurs. Direct daarna leidde Captain Warde zijn twee AVRE’s en een Crocodile naar een andere vijandelijke stelling die met vuurwerkbommen en vlammenwerpers werd uitgeschakeld. Op de derde en laatste dag van de actie voerde Captain Warde met zijn detachement in samenwerking met een compagnie infanterie een zeer geslaagde operatie uit aan de rand van het plateau in de zuidoostelijke buitenwijk van Le Havre met als resultaat dat de stelling zich overgaf na een ruinschoots gebruik van vuurwerkbommen. Tijdens deze operatie lagen de AVRE’s 200 meter voor op de infanterie en hadden geen ondersteuning van tanks of ander geschut. Door de snelheid waarmee deze operatie werd beëindigd, waren andere formaties in staat de stad binnen te trekken.

WO 373/49/641
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
617 Assault Squadron, 5th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 oktober 1945
Military Cross (MC)
In de nacht van 16 op 17 april 1945 lag het 617 Assault Squadron Royal Engineers op ongeveer 3.5 kilometer oost van Otterlo. Er was gedurende de nacht aanzienlijke vijandelijke activiteit waargenomen en om 06:15 op 17 april werd gemeld dat de vijand Otterlo had aangevallen met een troepenmacht bestaande uit vier bataljons die er in geslaagd was de verdediging te doorbreken en te midden van andere eenheden in het dorp vocht en zich langs de weg opwerkte naar het kamp van 617 Squadron.
Captain Warde werd er onmiddellijk met zijn detachement van AVRE’s op af gestuurd met orders om de vijand tegen te houden en in het dorp te helpen zoveel hij kon. Hij leidde zijn detachement naar het dorp en kwam de langs de weg optrekkende vijand tegen op minder dan 800 meter van de linie van zijn eenheid. Zonder aarzeling bestormde zijn ploeg de vijand, vuurde vuurwerkbommen en Besa’s af en doodde elke vijand die in zicht kwam. Hij reed toen door naar het dorp via de Apeldoornseweg, bestreed de vijand in het voorbijgaan en ontzette de onder de voet gelopen veldbatterij en B Company van het Irish Regiment of Canada dat toen in een benarde positie zat. Hij maakte toen contact met de bevelvoerend officier van het Irish regiment en in samenwerking met hem en gebruikmakend van de volle vuurkracht van zijn detachement slaagden ze erin het dorp van vijanden te zuiveren.
Voor en tijdens de operatie had Captain Warde geen enkele informatie over de vijand of de algemene situatie. Zijn koelbloedigheid en de snelle actie die hij op eigen initiatief ondernam, dit ondanks het feit dat de AVRE tank geen geschut heeft dat het tegen vijandelijke tanks kan opnemen, bleek een beslissende factor in het verlichten van de ernstige situatie waarin de troepen in Oterlo verzeild waren geraakt. Hij toonde voortdurend uitmuntende moed en leidde zijn troepen met opmerkelijke deskundigheid, energie en doelmatigheid. Zijn eigen tank werd drie maal geraakt door granaatvuur of Panzerfäuste zonder ernstige schade op te lopen. Tijdens die felle actie, die ongeveer een uur duurde, nam zijn detachement naar schatting 75 tot 100 gewonde of gesneuvelde Duitsers voor zijn rekening en speelde een belangrijke rol bij het op de vlucht jagen van de vijand.

Tweede MC toegekend als Gesp.
WO 373/55/714

Rang:
Major (Majoor)
Toegekend op:
15 juni 1985
Aanbeveling:
Major Warde kwam in 1941 bij de landmacht met een War Commission en diende tot 1959 bij de Royal Engineers. Hij werd onderscheiden met het MC voor de aanval op Le Havre in 1944 en een Gesp op zijn MC voor de nasleep van de oversteek van de Rijn in 1945. Zijn dienst na de oorlog bestond uit plaatsingen bij de Royal Military Academy, het Royal Staff College en het Ministerie van Oorlog en eindigde met zijn pensionering in 1959. Sinds 1971 heeft Major Warde bij de Territorial Army gediend als Permanent Staff Administrative Officer en kreeg in 1974 zijn huidige baan bij 39 Signal Regiment. In deze functie heeft hij bovennormale deskundigheid, kennis en inzicht getoond en hij is het aanspreekpunt voor procedures en contacten voor andere eenheden en departementen. Hij heeft aanzienlijk meer dan zijn deel bijgedragen aan de goede leiding over en het sociale leven van het regiment want gedurende zijn hele diensttijd strekten zijn invloed en zijn interesses tot ver in de City of London uit, evenals bij het Ministerie van Defensie, de Territorial Army en de Volunteer Reserve Associations.
De contacten van het regiment met de Worshipful Company of Skinners, waaronder sociale en ontspanningsactiviteiten, waren afhankerlijk van zijn initiatief en menig soldaat staat bij hem in het krijt vanwege zijn steun. Hij is penningmeester geweest van de Warrant Officers’ and Sergeants’ Mess en hij heeft hen door vele sociale activiteiten geleid tot groot voordeeel van het regiment. Ook de Officers’ Mess heeft spontane steun ontvangen bij de diensturen waarvan hij afhankelijk is voor een goede bedrijfsvoering en continuïteit. Vanwege de spreiding van het regiment over Tunbridge Wells en Dundee heeft hij zijn acitvieiten als Senior Administratuve Officer moeten uitbreiden tot toezichthouder op het squadron op de meeste terreinen van vrijwillijge en verplichte taken. Het is verder als gids van de bevelvoerend officier betreffende zaken buiten het normale bestuur en bezetting van de eenheid dat Major Warde uitblonk in het aanwenden van zijn oordeel en ervaring. De combinatie van zijn kennis en zijn spontaniteit zal node worden gemist; hij wordt daarom nadrukkelijk voorgedragen voor een onderscheiding.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto