TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Davies, Gwilym Hugh

Geboortedatum:
1912 (Nefyn/North Wales, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
217028
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevordering(en):
30 oktober 1941: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
39 Light Anti-Aircraft Regiment R.A., 62nd A.A. Brigade, IV Corps, British Army
Toegekend op:
12 april 1945
Aanbeveling:
Op 17 november 1944 om ongeveer 08:20 deed de vijand, geschatte sterkte tussen 70 en 80 man, een vastberaden aanval op een buitenpost bij Casa Francia, ongeveer 600 meter van het basiskamp bij Pian Degli Ontani (Ref. 374071, 1:25.000, blad 97-II)
Lt. Davies kreeg opdracht een ploeg samen te stellen uit alle beschikbare mannen van het garnizoen van Pian Degli Ontani om de post te ontzetten. Hij verzamelde een groep van 13 Britse O.R’s en twee partizanen en voerde hen In de richting van Casa Francia. Al vroeg kwam de patrouille onder zwaar mortiervuur waardoor drie O.R.’s gewond raakten en drie andere werden afgesneden.
Ondanks zwaar vuur van mortieren en kleine wapens leidde Lt. Davies de overgebleven zeven O.R.’s en twee partizanen naar ….(onleesbaar) Della Quercia op opngeveer 250 meter van Casa Francia. Op dat punt werd de patrouille door zwaar vijandelijk vuur vastgenageld maar Lt. Davies gaf zijn Britse O.R. ‘s opdracht vuurstellingen in te nemen en zelf ging hij met twee partizanen onder voortdurend vuur sprongsgewijs naar voren om een route naar Casa Francia te vinden. In deze fase raakte een andere O.R. gewond. Als gevolg van het plichtsbesef van Lt. Davies en zijn totale minachting voor gevaar, was de rest van de patrouille eindelijk in staat Casa Francia te bereiken maar tegen die tijd had de vijand zich al teruggetrokken. Lt. Davies toonde opmerkelijke moed en plichtsbesef en zijn bezielende voorbeeld in een poging zijn kameraden te ontzetten past binnen de hoogste tradities van de militaire dienst.

WO 373/10/507
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto