TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wernink, Arnoldus Lambertus Jacques "Nol"

    Geboortedatum:
    2 januari 1917 (Deventer/Overijssel, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    12 december 1944 (Antjol/Java, Nederlands-Indie)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Ancol
    Vak: II. Graf: 65.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Nol Wernink woonde in Batavia, Nederlands-Indië. Hij was gehuwd met Arnolda Knuijt. Het echtpaar kreeg één kind (Petrus, 26 januari 1943). Wernink kwam in maart 1940, kort voor het uitbreken van de Tweede Oorlog tussen Duitsland en ons land met zijn familie per stoomschip Indrapoera aan in Batavia. Tijdens de inval van Japan in Nederlands-Indië diende hij als Reserve kapitein KNIL-Infanterie. In opdracht van generaal Schilling vormde hij na de capitulatie een verzetsgroep. Die groep werd samengesteld uit een flink aantal Nederlanders, Indo's, gezagsgetrouwe Ambonnezen en Menadonezen alsmede enkele civilisten. Men deed vooral aan spionage over Japanse troepenverplaatsingen en sabotage. Zijn pseudoniem luidde Piet van Dam. Vermoedelijk ten gevolge van verraad werd Wernink in juni 1943 in Buitenzorg (thans Bogor) door de Kempeitai (Japanse geheime politie) gearresteerd.
    Vervolgens werd hij zwaar gemarteld en uiteindelijk op 12 december 1944 te Ancol onthoofd, gelijktijdig met eerste luitenant E V F (Vic) Toers Bijns.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    21 december 1949

    KB nr 10 van 21 december 1949
    Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 (VOA)

    Bronnen

    Foto