TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Russell, David

Geboortedatum:
30 maart 1911 (Ayr, Ayrshire, Schotland)
Overlijdensdatum:
28 februari 1945 (Krijgsgevangenenkamp in Italië)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Udine
Vak: IV. Rij: D. Graf: 2.
Dienstnummer:
30169
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance Corporal
Eenheid:
22nd (Motorised) Battalion, 2nd New Zealand Expeditionary Force
Aanbeveling:
Net als zoveel ontsnapte krijgsgevangenen had Lance-Corporal Russell burgerkleding bemachtigd en woonde bij een Italiaanse boer, Giuseppe Vettorello. Hij stond goed bekend bij en werd gewaardeerd door de plaatselijke bevolking. Volgens Giuseppe Vettorello onderhield hij contact met een aantal andere ex-krijgsgevangenen die hij regelmatig per fiets bezocht. Rond 22 februari 1945 werd Lance-Corporal Russell bij het huis van Giuseppe Vettorello gearresteerd door een patrouille Italiaanse fascisten. Vettorello zelf werd gearresteerd op verdenking, Russell te hebben verborgen. De mannen waren lid van een gemengde Duits-Italiaanse politiemacht. De gevangenen werden naar het hoofdkwartier van Oberleutnant Haupt in Ponte di Piave gebracht. Hier werd geprobeerd L-C Russell te dwingen Vettorello te verraden maar dat weigerde hij, hij ontkende dat hij hem ooit had gezien. Volgens een Italiaanse soldaat die erbij was werd L-C Russell door Haupt mishandeld maar behield zijn stilzwijgen.
Dank zij L-C Russell’s loyaliteit werd Vettorello vrijgelaten. De Duitsers waren er vast van overtuigd dat L-C Russell contact had gehad met andere ex-krijgsgevangenen en partizanen en waren vastbesloten dat hij hun verblijfplaats zou verraden. Hij werd vastgeketend aan een muur in een stal en hem werd gezegd dat tenzij hij de vereiste informatie binnen drie dagen zou geven, hij zou worden gefusilleerd. Nogmaals, volgens getuigenis van twee Italianen die erbij waren, werd L-C Russell mishandeld maar hij weigerde pertinent te spreken. Een burger die hem voedsel bracht probeerde hem over te halen zijn leven te redden maar hij antwoordde: “Laat ze me maar doodschieten.” De tolk van Haupt, een Italiaan, zegt: “Het gedrag van de Engelsman was voorbeeldig en hij dwong daarmee de bewondering van Haupt zelf af”. Op de derde dag werd L-C Russell gefusilleerd. De Duitse onderofficier die getuige was van de executie, zegt: “De gevangene stierf zeer dapper. Het lijdt geen twijfel dat Lance-Corporal Russell, te midden van zijn vijanden en oog in oog met de dood, zich gedroeg met een moed en waardigheid van een hoog niveau”.
George Cross

Bronnen

Foto