TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pelzer, Johan Jozef (Hans)

Geboortedatum:
1 februari 1923 (Ubach over Worms(L))
Overlijdensdatum:
21 maart 1941 (Nieuwenhagen)
Dienstnummer:
NSB Stamb. nr. 101239
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde Heerlen, Kissel 19. Zoon van de timmerman Peter Joseph Pelzer en Johanna Maria Hubertina Peters. Ongehuwd. Mijnwerker, Rooms-Katholiek. Lid NSB met stamboeknummer 101239, konstabel W.A. van vendel 4 ban 19.
Tijdens een straatbetoging van de Unie-Reactie tegen de W.A. is hij door enkele revolverschoten getroffen. Zonder te zijn voorzien van de Sacramenten der Stervenden is hij overleden. De geestelijkheid in Limburg weigerde namelijk het sacrament uit te delen aan leden van de NSB. Gedurende de schermutselingen liep de W.A.'er Mies zware verwondingen op. Bij zijn begrafenis werden ongeveer vijftig kransen aangeboden door organisaties uit de nationaal-socialistische wereld. Deze werden gedragen door weermannen van de W.A. vendel 4. Langs de weg naar het kerkhof stonden duizenden mensen die de NSB-groet brachten. Het W.A.-vendel 4 van ban 19 droeg na zijn begrafenis de naam Hans Pelzer.
Zijn graf is in 2001 geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Eric Wilderom, Hoofddorp. Wim Vlaanderen, Zwolle. Archief Jack Kooistra. Blad "Terugblik '40-'45".
    De zwarte soldaat : blad voor de WA, 12-12-1941

Foto