TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duijn, van, Pieter

    Geboortedatum:
    29 december 1912 (Katwijk aan Zee)
    Overlijdensdatum:
    6 oktober 1943 (Nieuw-Vennep)
    Dienstnummer:
    NSB Stamb Nr. 100820
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Heemstede, Bleekervaartsweg 23. Zoon van Johannes van Duijn en Jacoba van Duijn. Gehuwd met Agatha Maria Grégoire. Twee kinderen. Wachtmeester/rechercheur politie. Lid NSB met stamboeknr. 100820 van de Kring Kennemerland-Zuid.
    Van Duijn is doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met enkele leden van de KP-Haarlemmermeer bij de woning van de verzetsfamilie Boogaard aan de Sloterweg. Hannes Boogaard verborg op zijn boerderij zeventig joodse onderduikers. Hij was zeer strijdlustig tegen de Duitse overheerser. Naar aanleiding van een gelogen verhaal kwam de politieman en SS'er Van Duijn bij Boogaard. Ter hoogte van Heemstede was een slagerszoon gepakt met 25 kilogram clandestien vlees van een door zijn vader geslacht rund. Op de vraag waar het vlees vandaan kwam, antwoordde hij: 'Van Boogaard.' Toen Van Duijn op het erf in de richting liep waar de joodse kinderen verborgen waren, ontstond tussen zoon Willem Boogaard en Van Duijn een twistgesprek. De in burger gestoken Van Duijn bleef doordrammen. Een gewapende onderduiker waarschuwde Van Duijn niet verder te gaan, omdat het wel eens gevaarlijk voor zijn gezondheid zou kunnen zijn. Van Duijn liep echter toch door, waarna de onderduiker hem neerschoot. Hij viel op een draaimolentje van de kinderen en draaide een halve slag mee. De andere agenten gingen ervandoor. Na een razzia op de boerderij zijn die dag 34 joden gepakt, die allen zijn omgekomen in de Duitse vernietigingsovens in Polen. In 1953 is de grafsteen verwijderd. Zijn resten werden echter ongemoeid gelaten.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto