TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monks, John Richard

Geboortedatum:
9 oktober 1911 (Bolton/Lancashire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
14 december 1985 (Bolton/Greater Manchester, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
141038
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Monks behaalde zijn graad in medicijnen aan de universiteit van Manchester en werd arts in 1937 toen hij werd benoemd tot stafarts in het ziekenhuis van Manchester voordat hij in de medische praktijk van zijn vader in Bolton kwam.
Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog meldde hij zich als vrijwilliger en werd op 11 juli 1940 aangesteld als Lieutenant bij het Royal Army Medical Corps. Tijdens de Liverpool Blitz van 1940 tot 1941 diende hij in het havengebied van Liverpool.
Na de oorlog keerde Monks terug naar de praktijk van zijn vader die hij uiteindelijk overnam. Hij raakte ook als Conservative betrokken bij de plaatselijke politiek, als Alderman vertegenwoordigde hij vanaf 1947 Church Ward in Bolton en werd uiteindelijk benoemd tot burgemeester van Bolton van 1970 tot 1971, hij volgde als burgemeester in de voetsporen van zijn vader. Als burgemeester opende hij op 11 maart 1971 het Jumbles Reservoir in Turton en werd in 1974 benoemd tot Honorary Alderman.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Army Medical Corps
Toegekend op:
11 februari 1941
Aanbeveling:
In de nacht van 26 op 27 september 1940 werd de haven van Liverpool door vijandelijke vliegtuigen aangevallen en in de loop ervan werd een van de graansilo’s bij Brunswick Dock door brandbommen geraakt en vloog aan de bovenkant in brand. Op hetzelfde moment werd de silo door een hoog-explosieve bom getroffen die in de kelder doordrong. Hierdoor ontstond ook brand waardoor de silo aan zowel onder- als bovenkant in brand stond. Om ongeveer 01:45 werd aan Lieutenant Monks gemeld dat een aantal mannen dat dekking had gezocht in de kelder van de silo ernstig gewond waren geraakt, opgesloten zaten door vallend puin en gevaar liepen levend te verbranden door de brand die in de kelder woedde. De enige toegang tot de kelder was door middel van een touwladder. Lt. Moncks ging onder groot gevaar en zonder aarzeling via de touwladder de kelder in en begon de opgesloten mannen te bevrijden, hij verzorgde haastig hun wonden en bond ze op draagbaren die aan een touw naar de verdieping erboven werden gehesen. Toen hij dacht dat de kelder leeg was klom hij eruit maar toen hij boven kwam werd hem gezegd dat er nog een man in de kelder zat opgesloten. Hij ging weer de kelder in, vond de gewonde persoon en redde hem. Op dat moment brandde de kelder fel en puin viel overal rondom hem. Deze dappere daad, gepleegd met ernstig persoonlijk gevaar, was ongetwijfeld de manier om de levens van ten minste zes mannen te redden.
George Medal

Bronnen

Foto