TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stapleton, Gregory Joseph Kenneth

Geboortedatum:
1 september 1908
Overlijdensdatum:
1982
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Major Gregory Stapleton diende tijdens de oorlog bij de Burmese grenstroepen en nam deel aan de uiteindelijke evacuatie van Burma en de terugtrekking uit Myitkyina.
Voor zijn moed tijdens de terugtocht uit Burma als een van de laatsten werd Stapleton onderscheiden met de King’s Police Medal; zijn twee oudste G.C.O.’s ontvingen de Burma Police Medal en elke man die toen onder hem diende werd ofwel bevorderd of kreeg een extra maand soldij.

Bevorderingen:
2e Luitenant, Indian Army: 7 feberuari 1936
Luitenant: 1 maart 1936
Kapitein: 18 maart 1939
Majoor: ?

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Burma Frontier Force, Indian Army
Toegekend op:
1 januari 1943
Aanbeveling:
Captain Stapleton was in Minbu in actieve dienst bij de fronttroepen waar hij gewond raakte. Hij weigerde afgevoerd te worden naar India en kwam begin mei 1942 in Myitkyina aan. Toen Myitkyina op 6 en 7 mei werd gebombardeerd deed hij uitstekend werk bij het naar het hospitaal helpen van vluchtelingen, daarna ging hij op weg naar de vallei van Hukawng.
Bij aankomst in de vallei verzamelde Captain Stapleton, die geen eigen mensen onder zijn bevel had, bijna 300 achtergebleven Chinese leden van de grenstroepen, formeerde die tot een gedisciplineerde eenheid en moedigde ze aan met zijn eigen plichtsbesef. Met hun hulp was hij in staat kampen en dorpen langs de vluchtroute te zuiveren; hij ruimde lijken op, beschermde burger ambtenaren die rantsoenen verzamelden en uitdeelden en verleende hulp aan zieken en stervenden langs de route. Hij vestigde ook orde en discipline onder de vluchtelingen in het algemeen. Door zijn plichtsbesef en zijn vrijwillige hulp aan het burgerlijk bestuur werd de reis naar India van hem en zijn mannen vertraagd tot na de moesson in volle hevigheid was losgebarsten, de rivieren waren gezwollen en de kans op het oplopen van een fatale ziekte was sterk toegenomen. Hij bracht daarmee zijn eigen kansen in gevaar, India veilig te bereiken. Vanwege een gunstige weersomslag kon hij zijn reis voortzetten en hij en zijn mannen bleven de orde handhaven langs de route vanwaar de voorste kampen van de Assam vluchtelingenorganisatie zich hadden moeten terugtrekken.
Captain Stapleton deed met zijn actie veel aan het herstellen van het vertrouwen van de lokale bevolking die langs de route woonde waardoor burgerambtenaren in staat waren gebruik te maken van de diensten van deze dorpelingen bij het helpen van vluchtelingen. Het plichtsgevoel van Captain is des te meer prijzenswaardig omdat hij niet volledig hersteld was van de gevolgen van zijn verwondingen en nooit helemaal fit was.
King's Police and Fire Services Medal

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35841 published on the 29 December 1942
    - Spink

Foto