TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edmonds, Lionel Frank

Overlijdensdatum:
9 december 1941
Dienstnummer:
7886393
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Later werd hij door de Italianen krijgsgevangen gemaakt en kwam om het leven toen het Italiaans S.S. Sebastiano Vernier waarin hij en andere gevangenen werden vervoerd, op 9 december 1941 door de Britse onderzeeër H.M.S. Porpoise werd getorpedeerd en tot zinken gebracht, zeven kilometer ten zuiden van Navarino. Zijn lichaam werd nooit geborgen en zijn naam werd vermeld op het El Alamein gedenkteken.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
"B" Squadron, 7th Hussars Royal Tank Regiment, 7th Armoured Brigade, 7th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
29 november 1940
Aanbeveling:
In de nacht van 29 juni voerde deze N.C.O. het bevel over een lichte tank, toegevoegd aan B Squadron, 7th Hussars, voor een nachtelijke aanval op Capuzzo.Hij gebruikte zijn zoeklichten op de Fort van dichtbij waarmee hij de andere tanks in staat stelde iets te zien totdat hij bevel kreeg het uit te doen. Vanwege een storing van de intercom in zijn tank trok zijn chauffeur zich niet met de rest van de tanks terug toen hij daartoe bevel kreeg. De tank werd door een kleine granaat geraakt waardoor de chauffeur buiten westen raakte en de schutter verdoofd werd. De vering van de tank werd ook door de explosie beschadigd. Cpl. Edmonds wist de chauffeur weer bij bewustzijn te brengen en gaf hem bevel door te rijden terwijl hij schutter aanspoorde te blijven vuren op het geschut dat hem van drie kanten insloot. Hij slaagde erin door de verdediging heen te breken en toen hij er bijna doorheen was kwam de tank niet door de prikkeldraadversperring aan de andere kant. Hoewel hij verlicht was door Vereyfakkels en het Fort zoeklicht, klom hij uit zijn tank, knipte zich een weg door het prikkeldraad en slaagde erin een opening vrij te maken waar de tank doorheen kon. Later slaagde hij erin bij zijn eigen squadron terug te keren dat als achterhoede fungeerde en hij bleef onder vuur op patrouille totdat het squadron naar het kamp terugkeerde. Bovendien heeft hij altijd meer dan normale vurigheid getoond wanneer hij betrokken was bij operaties in het gebied rond Capuzzo.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto