TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pearson, Laurence Paul

Geboortedatum:
28 april 1924 (Hartley, Rhodesië)
Overlijdensdatum:
22 augustus 2014 (Nanyuki, Kenia)
Dienstnummer:
710276
Nationaliteit:
Rhodesische (1923-1980, Britse Kolonie)

Biografie

Laurence Pearson overleed op natuurlijke wijze terwijl hij in Nanyuki Cottage Hospital in Kenia verbleef.

Bevorderingen
? Sergeant
10 december 1944: Pilot Officer (probation/emergency)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 237 (Rhodesia) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
1 december 1944
Aanbeveling:
Terwijl hij op 5 juni 1944 een vijandelijke MT beschoot, werd Sgt. Pearson's toestel door flak geraakt en moest hij een noodlanding in vijandelijk gebied maken. Hoewel hij aan zijn heup gewond was ontweek hij een Duitse patrouille die hem met een mitrailleur onder vuur nam waardoor hij ernstig gewond raakte aan zijn been. De vijandelijke patrouille bleef naar hem zoeke maar hij slaagde erin aan gevangenname te ontkomen door een lid van de patrouille te doden met een grote steen. Hij ontdekte uiteindelijk dat hij binnen onze linies was. Tijdens de periode van vijf dagen dat Sgt. Pearson in vijandelijk gebied was toonde hij grote vastberadenheid en kalmte en door zijn moed en plichtsbesef keerde hij tenslotte naar zijn squadron terug. Sgt. Pearson is 18 jaar oud en zijn moed en vastberadenheid (in het bijzonder tijdens het eerste deel van zijn ontsnapping toen hij soms op het punt stond flauw te vallen vanwege bloedverlies) vormden een fraai voorbeeld voor allen en ik wil hem voordragen voor de British Empire Medal.

Hoewel hij was voorgedragen voor een MM werd dit opgewaardeerd naar een BEM. De aanbeveling vermeldt verder dat Pearson destijds 554,05 uur had gevlogen waarvan in de laatste 6 maanden 117,05 uur, 30 operationele missies waarin hij 45 vlieguren maakte.
Deaanbeveling vermeldt ook dat zijn naaste bloedverwant was Mrs. B. Pearson (moeder), 10 Sunnyside Mansions, Salisbury, Zuid-Rhodesië.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 37000 published on the 23 March 1945
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 36820 published on the 28 November 1944
    - Kopie van de originele aanbeveling- STIWOT archief

Foto