TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Downes, Gerardo Edward Southwell

Dienstnummer:
258321
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Highland Light Infantry (City of Glasgow Regiment) (Wolverhampton)
Toegekend op:
23 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 19 april 1945 kreeg 6 Company, Highland Light Infantry, opdracht om het dorp Hebendorf ten noordoosten van Saltau aan te vallen waar een vijandelijke troepenmacht met een geschatte sterkte van 50 man hardnekkig weerstand bood. Lt. Downes, die het bevel voerde over 13 peloton leidde twee van zijn sectie de vijandelijke linies binnen, slaagde erin de vijand bij verrassing te overrompelen en bracht hem aanzienlijke verliezen toe. Voordat het pelotonshoofdkwartier en zijn peloton zich bij hem konden voegen kwam de groep van Lt. Downes onder zwaar en nauwkeurig vuur van Spandau’s en pantservuisten. Dat werd gevolgd door een tegenaanval die Lt. Downes door zijn vaardige en gedurfde leiding wist af te slaan. De vijand concentreerde toen zijn volle kracht op de groep van Lt. Downes maar hij hield stand totdat hij opdracht kreeg zich terug te trekken, waarna hij een beperkte en knappe strijd voerde. Als resultaat van die actie kon Lt. Downes een gedetailleerd verslag uitbrengen over de opstelling van de vijand.
Tijdens een tweede aanval die dag leed het peloton van Lt. Downes diverse verliezen. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid gedroeg Lt. Downes zich dusdanig in het volle zicht van de vijand en onder zijn vuur dat zijn gedecimeerde peloton het doel veroverde en de vijand diverse verliezen toebracht.
Met zijn vastberadenheid en zijn dappere en gedurfde leiding was Lt. Downes grotendeels verantwoordelijk voor het succes van zijn compagnie in een vitale fase van de strijd waarbij zijn eenheid was betrokken.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37235 published on the 21 August 1945
    - Spink

Foto