TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Knox, William

Dienstnummer:
1590748
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 158 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 februari 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 was Sergeant Knox rugschutter van Halifax III MZ373, NP-K die uitgestuurd was om de Duitse stad Braunschweig aan te vallen. Kort na het passeren van de vijandelijke kust op weg naar dit verre doel, viel een Ju 88 aan. Er werden onmiddellijk ontwijkende maatregelen genomen maar het vuur van het vijandelijke toestel was uiterst nauwkeurig en met het eerste salvo kanonvuur werd de bommenwerper geraakt. De piloot nam verdere ontwijkende maatregelen en dat stelde Sgt. Knox in staat het vijandelijke toestel in zijn vizier te krijgen. Het kanonvuur van de Junkers vloog nog steeds door en langs de bommenwerper toen Sgt. Knox antwoordde met een salvo dat het vijandelijke toestel raakte waardoor het moest afdraaien en de aanval afbreken. De waakzaamheid van Sgt. Knox en zijn collega’s voorkwam verdere aanvallen en hun vliegtuig kon toen doorvliegen om het bombardement af te maken. Sgt. Knox toonde onder vijandelijk vuur de hoogste graag van kalmte en moed en zijn nauwkeurige vuur was waarschijnlijk het middel waardoor zijn toestel en de bemanning voor vernietiging werden behoed. Gedurende een tour met vele gevaren, heeft deze N.C.O. voortdurende bereidheid getoond tegen de vijand te strijden en zijn gezonde vechtlust en onbevreesdheid hebben veel bijgedragen aan het hoge moreel van zijn bemanning. Het wordt aanbevolen dat zijn uitstekende werk en moed tijdens 39 operationele vluchten worden erkend door toekenning van de Distinguished Flying Medal. (Gedateerd 16 november 1944).
Opmerkingen van de Air Officer Commanding:
Het kalme en waakzame optreden van Sgt. Knox bij deze gelegenheid en de nauwkeurigheid van zijn richten waren grotendeels verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van vliegtuig en bemanning. Hij heeft altijd bereidheid en doelmatigheid getoond en vanwege zijn gezonde vechtlust, moed en waakzaamheid wordt hij voorgedragen voor uitgestelde toekenning van de Distinguished Flying Medal.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen

Foto