TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Higham, Richard

Geboortedatum:
1918 (Preston/Lancashire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
maart 1993
Dienstnummer:
3711552
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Richard Higham kwam in februari 1937 in dienst bij het King’s Own Royal Regiment. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij gelegerd in Irak, India en Egypte voordat hij zich kwalificeerde als parachutist en in october 1942 overging naar de 1st Special Air Service (SAS). De aanval waarvoor hij een Military Medal ontving, werd geleid door Lieutenant Colonel Blair Mayne.
Higham en zijn collega’s werden aangevallen door de vijand toen ze probeerden Bagnara in Calabrië aan de Italiaanse westkust te veroveren als onderdeel van Operatie Baytown. Toen er drie man ernstig gewond op een weg lagen, kroop Higham door een goot, het vijandelijk vuur ontwijkend om ze een voor een in veiligheid te brengen. Na de oorlog bleef hij in het leger, diende in Malakka en ontving een Mention in Dispatches voor zijn dappere optreden bij de SAS voordat hij in 1960 naar het burgerleven terugkeerde.
Hij stierf in maart 1993 op 73 jarige leeftijd.
Hij werd ook onderscheiden met de General Service 1918-62 medal, 2 Gespen, Palestina en Maleisië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Infantry (Infanterie)
Toegekend op:
13 januari 1944
Aanbeveling:
Tijdens operaties bij Bagnara op 4 september 1943, bij het oversteken van een weg die onder vuur lag van mitrailleurs, raakten drie mannen gewond en bleven, niet in staat zich te bewegen, midden op de weg liggen. Er werden diverse pogingen gedaan deze gewonden te bereiken maar het zware vijandelijke mitrailleurvuur dreef hen terug. Private Higham echter, gebruikmakend van een kleine goot, kroop de weg op en hoewel hij iedere keer dat hij opdook onder zwaar vuur kwam bracht hij de gewonden een voor een terug.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "8th ARMY"-gesp.
Africa Star

Bronnen

  • - Supplement to The London te Issue 36327 published on the 11 January 1944
    - Dic Noonan Webb

Foto