TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jones, William

Geboortedatum:
1911
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Corporal Williams Jones trad in oktober 1940 vrijwillig in dienst bij de Royal Engineers (Genie) en werd later opgeleid tot bommenruimer. Zijn staat van dienst toont aan dat hij in augustus 1944 aangesteld was voor het ruimen van mijnen en booby traps. In dienst bij de 5th Bomb Disposal Unit werd hij gekozen voor dienst bij de T Force, toegevoegd aan het 1ste Canadese Leger. Deze speciale eenheid had onbeperkte macht bij de verovering van aangewezen doelen die Hitler’s geheime wapens en ontwikkelingsfaciliteiten bevatten. Een doel werd opgegeven en T Force, vaak ver voor de oprukkende troepen uit, moest het gebied veilig stellen, belangrijke mensen gevangen nemen en uitrusting in beslag nemen. Hij werd in januari 1946 gedemobiliseerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers (Manchester)
Toegekend op:
2 februari 1945
Aanbeveling:
Het peloton waarin Jones diende was in de maand september 1944 betrokken bij het opruimen van mijnen en booby traps uit een dorp in de buurt van Arbois. In het dorp waren minstens vier ongelukken gebeurd met burgers en andere soldaten door booby traps. Tussen 3 en 7 september was hij verantwoordelijk voor het ruimen van 11 booby traps, zelf nam hij er twee voor zijn rekening die uiterst gevoelig waren. Op 8 september gebeurde er een ongeluk in een veld met Schu mijnen waarbij een officier ernstig en Jones, een Platoon Sergeant en een Lance Sergeant licht gewond raakten. De volgende dag bleef Jones in het zelfde veld doorwerken hoewel de betrokken officier zijn twijfels uitte over de doelmatigheid van de gebruikte apparatuur. Op 12 september werd een Lance Corporal uit hetzelfde peloton gedood en een sappeur gewond bij het onschadelijk maken van een Schu mijn. Jones nam onmiddellijk de leiding over en bleef op dezelfde plek doorwerken ondanks het aanzienlijke gevaar van gevallen takken en diverse uitrustingsstukken die over het gebied verspreid lagen. In de periode waarin de sectie in het gebied werkte werden grote aantallen Teller mijnen, Schu mijnen en S mijnen aangetroffen naast booby traps in huizen, schuren en ook de gegraven latrines in de velden en lanen. Gedurende de hele periode handhaafde Jones een zeer hoog niveau van plichtsbesef en leek volledig onaangeroerd door de risico’s waaraan hij zich bloot stelde. Leiderschap en initiatief waren de meest belangrijke factoren voor het handhaven van en hoog moreel onder zijn mannen gedurende een zeer moeilijke periode en hij was een bron van inspiratie voor de andere eenheden van zijn compagnie die over zijn optreden hoorden.

De uitreiking vond plaats op 19 november 1946 in Buckingham Palace waar Corporal Jones uit handen van Koning George VI de George Medal ontving.
George Medal

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 36918 published on the 30 January 1945
    - Bosleys

Foto