TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hart, William R.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 01014942.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
First Lieutenant (then Second Lieutenant) William R. Hart (Army Serial Number 01014942), Infantry, United States Army, wegens het zich hebben onderscheiden door heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika op 15 oktober 1944 in de omgeving van Deurne in Nederland. Terwijl ze een verkenning deden langs het Kanaal van Deurne liepen 1st Lt. Hart en vijf soldaten in een kruisvuur van Duitse mitrailleurs, mortieren en kleine wapens. Het vuur uit de verborgen vijandelijke stellingen was zo dicht dat de patrouille haar lichte voertuig moest verlaten en dekking zoeken in een nabij gelegen sloot. Nadat hij zijn mannen bevel had gegeven in dekking te gaan rende 1st. Lt. Hart naar zijn voertuig. Hij keerde en stoof onder een regen van vuur de weg af. Vastberaden om zijn vastzittende mannen te redden riep hij zo gauw hij buiten bereik van het vijandelijke vuur was per radio een lichte tank op. Door zijn briljante en dappere leiding voorkwam 1st. Lt. Hart de gevangenname van de mannen die aan zijn hoede waren toevertrouwd en verdiende de onbegrensde bewondering van het hele bataljon.

Headquarters, 7th Armored Division, General Orders No. 98 (25 november 1944).
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army (31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army)
First Lieutenant (then Second Lieutenant) William R. Hart (Army Serial Number 01014942), Infantry, United States Army, wegens het zich hebben onderscheiden door heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika tussen 28 en 30 maart 1945 in Duitsland. Tijdens drie dagen van gevechten reed Lt. Hart moedig aan de spits van een verkenningssectie om voordelige aanrijroutes te vinden en weerstandsnesten op te sporen en aan te vallen. Hoewel zijn ongepantserde jeep weinig bescherming bood of vuurkracht had reed hij gedurfd door en met het vuur dat hij leidde dwong hij veel individuele soldaten tot overgave, grote groepen vijanden en garnizoenen in steden en dorpen. Toen het noodzakelijk werd om alle eigen troepen uit de stad Wissmar te evacueren zodat onze artillerie daar de goed opgestelde vijanden kon beschieten trotseerde Lt. Hart vijandelijke actie om die gevaarlijke taak uit te voeren. Tijdens de aanval op Kirchain overmeesterde hij diverse bazooka teams die op het punt stonden om onze tanks te beschieten. Met zijn onverschrokken moed en agressie en met volledige minachting voor eigen veiligheid speelde Lt. Hart een belangrijke rol bij de handhaving van de ononderbroken doorstoot van zijn eenheid diep in Duits gebied.

Headquarters, 7th Armored Division, General Orders No. 81 (18 mei 1945).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.

Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto