TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lewenhoff, Tadeusz Zbigniew

Geboortedatum:
1920 (Czestochowa/Silesië, Polen)
Overlijdensdatum:
1998
Dienstnummer:
1920/86/III
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Geboren in Czestochowa in Polen, Tadeusz Zbigniew Lewenhoff studeerde in 1939 aan de universiteit van Warschau. Als lid van het Kadettenkorps kreeg hij een geweer en werd hem verteld dat hij het land moest verdedigen tegen een aanval uit het Westen maar hij werd door Russische troepen opgepakt en opgesloten in een werkkamp in Siberië.
Toen het leger van Anders werd gevormd werd hij vrijgelaten en reisde hij per trein via de Krim om naar Perzië te komen. Lopend door Palestina plukten de mannen sinaasappels van de bomen om te drinken, maar aten het vruchtvlees niet om geen opgeblazen gevoel te kijgen.
In Egypte brachthij de tijd onder andere door als commandant van een half-rupsvoertuig dat een kanon trok. Overgebracht naar Italië trok hij in eerst intantie oostwaarts door Bari als onderdeel van 5th Army, 2nd Polish Corps, 5th Kresowy Division. Hij kwam in actie bij Monte Cassino. Teruggetrokken voor rust en herbevoorrading verbleef hij enige tijd op Capri. Aan het einde van de vijandelijkheden werd hij aan boord van de New Mauretania naar Engeland overgebracht. Hij werd gelegerd op Cark Airfield in Lancashire, niet ver van Grange-over-Sands waar hij lid werd van het 17th Polish Artillery Regiment.
Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw en werd gedemobiliseerd nadat hij had beloofd niet naar het communistische Polen terug te keren. Hij zou tot 1960 zijn familie in Polen niet terug zien. Hij woonde tot 1963 in het noordoosten van Engeland en emigreerde toen naar west-Australia waar hij een geslaagd zakenman werd. Hij stierf in 1998 aan leverkanker.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 maart 1945

Nr. 22359
Krzyz Monte Cassino
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Podporucznik (2e Luitenant)
Toegekend op:
18 maart 1946
1939-1945 Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Podporucznik (2e Luitenant)
Toegekend op:
18 maart 1946
Italy Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
5th Kresowa Anti-Tank Regiment, 5th Kresowa Rifle Division, Polish II Corps, Polish Armed Forces in the West
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie o 19 april 1945 in Italië.De infanterie wase rin geslaagd een bruggenhoofd te vestigen over de rivier de Gaiana toen vijandelijke artillerie, mitrailleurs en kleine wapens hen tot stilstand dwong. Hoewel hij in het volle zicht van de vijand was verkende Lieutenant Löwenhoff de situatie, verplaatste zijn geschut naar het bruggenhoofd en schakelde enkele vijandelijke stellingen met voltreffers uit. Het moreel van de infanterie werd sterk verhoogd en doordat sommige vijandelijke stellingen niet actief waren konden ze hun opmars voortzetten. Gezond verstand, een snelle beoordeling en grote persoonlijke moed van de kant van Lt. Löwenhoff spoorden zijn mannen aan tot snelle en resolute actie.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

  • Foto 1: Paul Lewenhoff
  • - Certification 17th Polish Artillery Regiment, March 18th, 1946
    - Awarding certificate Kryz Monte Cassino
    - Headquarters 15th Army Group, APO 777, AG 200.63

Foto