TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lewis, Robert G.

Geboortedatum:
5 juni 1919 (Baker/Montana, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 13th Infantry Regiment, 8th Infantry Division "Pathfinder", U.S. Army (Company A, 13th Infantry Regiment, 8th Infantry Division "Golden Arrow", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Second Lieutenant (Infantry) Robert G. Lewis (ASN: 0-1325759), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company A, 1st Battalion, 13th Infantry Regiment, 8th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 26 augustus 1944 in Frankrijk. 2nd Lieutenant Lewis stuitte, na twee dagen van agressieve actie met 16 man overgebleven van zijn peloton op zwaar vijandelijk vuur van mitrailleurs en kleine wapens dat een gat in een heg bestreek waardoor de opmars werd gestuit. Met vertoon van grote moed leidde hij zijn mannen door de opening en raakte door een salvo machinegeweervuur gewond. Ondanks zijn verwondingen trok hij onbevreesd twee man in veiligheid achter de heg en gaf de rest van de groep bevel om onder zijn dekkend vuur door de opening te kruipen. Toen hij terugkeerde naar de spits van zijn peloton raakte hij nogmaals gewond toen een mortiergranaat vlak bij hem insloeg. Behandeling weigerend, bleef hij zijn peloton naar voren leide totdat ze het doel hadden bereikt.
Het bezielende leiderschap van 2nd Lt. Lewis, zijn persoonlijke moed en zijn vurig plichtsbesef vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 8th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 100 (23 december 1944).
Voor actie die werd uitgevoerd op 26 augustus 1944, nabij Brest/departement Finistère, Bretagne, Frankrijk.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto